Dit moet je weten over de menstruatie

menstruatie
Meestal betekent de menstruatie een paar dagen pijn en ongemak, en voor sommigen zelfs ernstige narigheid. Waar wordt die menstruatie-ellende eigenlijk door veroorzaakt en wanneer is het slim om een dokter te raadplegen? En wat kun je zelf doen om je beter te voelen?

In het algemeen is de menstruatie geen onderwerp waarover vrijelijk wordt gesproken, ondanks dat de helft van de wereldbevolking het krijgt. Haast iedere vrouw heeft er een groot deel van haar leven mee te maken, maar de meeste vrouwen zorgen ervoor dat niemand merkt dat ze ongesteld zijn. Zelfs niet als ze er veel lichamelijk en psychisch ongemak van ondervinden.

Een groot online onderzoek onder ruim 42.000 Nederlandse vrouwen tussen de 15 en 45 jaar liet zien dat maar liefst een derde van de vrouwen rondom de menstruatie niet optimaal functioneert. Ze hebben buikpijn en/of rugpijn, ze zijn somber en/of moe. 

Al eerder was bekend dat ruim 2 miljoen Nederlandse vrouwen vinden dat hun menstruatie hevig is. Een kwart daarvan zegt dat de menstruatie voor hen een heel ernstig probleem vormt. Maar slechts een klein deel daarvan – zo’n 120.000 vrouwen – gaat naar de huisarts voor hulp. De rest schaamt zich waarschijnlijk. Of denkt: er is toch niets aan te doen, het gaat wel weer over, al is dat pas na de overgang.

Dat is jammer! Voor de maatschappij, want als vrouwen zich vanwege hun klachten ziekmelden op hun werk hebben we daar allemaal last van. Maar het is natuurlijk vooral heel erg spijtig voor de vrouwen zelf. 

Voor je menstruatie hoef je je niet te schamen! En door ploeteren bij pittige klachten is niet nodig, want hevige menstruaties zijn vaak goed te behandelen.

Lees ook

Endometriose: tips & adviezen

Sluit de enquête