Groter risico op allergie door overerving

relatie immuunziekten en allergieën
Foto iStock
Kinderen hebben een aanzienlijk groter risico op een allergie wanneer één van hun ouders lijdt aan een zogeheten auto-immuunziekte, zoals bijvoorbeeld psoriasis of reuma. 

Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben voor het eerst aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen deze immuunziekten en allergieën. Voorheen werden ze nooit met elkaar in verband gebracht. Auto-immuunziekten en allergieën zijn beide verschijnselen waarbij het afweersysteem van het lichaam is ontregeld.

Afweersysteem valt eigen lichaam aan

Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem lichaamseigen cellen of weefsels aan. Dat is anders dan bij een allergie, waarbij een hevige reactie juist kan ontstaan door niet-lichaamseigen stoffen, zoals huisstofmijt, stuifmeel of pinda's. Naast dat er een verschil zit in de symptomen zijn er ook andere typen afweercellen betrokken bij ieder van de twee aandoeningen. Dat maakt dat men tot voor kort altijd heeft aangenomen dat de ziekten niet aan elkaar waren gerelateerd.

Genetisch verband

De Maastrichtse wetenschappers onderzochten bij ruim 5.600 patiënten of er sprake was van allergieën binnen het gezin. Patiënten met een auto-immuunziekte werden daarbij vergeleken met mensen bij wie een dergelijke aandoening niet aanwezig was. Uit de analyse bleek dat reuma en de ziekte van Bechterew bij de moeder en psoriasis bij de vader een risicofactor vormen voor het ontwikkelen van allergie bij de kinderen, waaronder allergische astma, hooikoorts en allergisch eczeem.

"Dat is bijzonder opmerkelijk", zegt Tanja Maas, huisartsgeneeskundig onderzoeker bij Maastricht UMC+. "Er blijkt uit de analyse wel degelijk dat er binnen opeenvolgende generaties een direct verband bestaat tussen de twee aandoeningen die voorheen nooit aan elkaar werden gerelateerd."

Waardoor deze relatie precies ontstaat, is echter nog onduidelijk, dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Speciaal voor het onderzoek bracht Maas een multidisciplinair team samen, waaronder een reumatoloog, een epidemioloog een immunoloog/allergoloog en een epigeneticus. Gezamenlijk gaan de onderzoekers de gevonden relatie tussen auto-immuunziekten en allergieën verder uitdiepen: "We willen nu onder meer factoren vinden die dit fenomeen kunnen verklaren. Als we die kunnen ontdekken, wordt het bewijs voor onze bevindingen alleen maar sterker", aldus onderzoekster Tanja Maas.

Toonaangevend onderzoek

De Maastrichtse bevindingen zijn gepubliceerd in het toonaangevende Global Medical Discovery platform betiteld als een zogeheten 'key scientific article'. Dat houdt in dat de wetenschappers een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap.

Meer over allergieën

Gezond Idee nieuwsbrief

 

Sluit de enquête