Waarom mondhygiëne belangrijk is voor je gezondheid

 

Waarom mondhygiëne belangrijk is voor je gezondheid

Goede mondhygiëne is niet alleen voor gezonde tanden en tandvlees, maar ook voor de gezondheid van de rest van je lichaam. Artsen en onderzoekers zien namelijk steeds vaker opmerkelijke verbanden tussen ontstoken tandvlees en de rest van het lichaam. Hoe zit dat precies? Prof. dr. Peter Kessler, hoofd Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Maastricht UMC+, geeft uitleg. 

Het verband tussen een schone mond en een gezond lichaam is groter dan je denkt! Hoewel lang nog niet altijd wetenschappelijk bewezen, zijn er steeds meer aanwijzingen voor verbanden tussen ontstoken tandvlees en problemen in de rest van het lichaam. Slechte bacteriën kunnen via bloedend tandvlees in je bloedbaan terecht komen en dan allerlei aandoeningen veroorzaken of vergroten. Zo lijken die bacteriën bijvoorbeeld te kunnen zorgen voor dichtslibbende aders en aderverkalking.

Ouderen met tandvleesontsteking hebben volgens onderzoek 17 procent meer risico op hart- en vaatziekten, en onder de 65 jaar is dat risico zelfs 44 procent hoger. Er wordt een relatie vermoed met kanker aan de maag, darmen en alvleesklier, vooral bij mannen met slechte gebitten. Uit studies blijkt dat mensen met Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, meer ziekteveroorzakende bacteriën in hun mond hebben dan mensen zonder Alzheimer.

Ook interessant: een onderzoek uit 2009 gaf aan dat mensen met een ernstige vorm van reumatische artritis (een ontstekingsziekte met pijnlijke gewrichten als een van de kenmerken) minder last hadden nadat ze hun tandproblemen hadden laten behandelen. Er is mogelijk ook een relatie met osteoporose en met moeilijk te verklaren extreme vermoeidheid, zoals bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). Ook reuma, suikerziekte en zelfs overgewicht zouden er allemaal in meer of mindere mate verband mee kunnen houden.

Kapotte hartkleppen 

Prof. dr. Peter Kessler, hoofd afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichts- chirurgie van het Maastricht UMC+: "In je mond zitten zo'n zeshonderd verschillende bacteriën, dat noemen we het mond-microbioom. Die bacteriën zijn belangrijk voor onder meer het verwerken van eten. Je tandvlees is een barrière tussen die bacteriën en de rest van je lichaam. Maar als je tandvlees is ontstoken en bloedt, kunnen die bacteriën via je bloedvaten overal in je lichaam terechtkomen. En dat kan in ieder geval voor je hartkleppen nadelige gevolgen hebben: de randen kunnen worden aangetast en het mechaniek kan kapot gaan, bacteriële endocarditis heet dat. Er zijn nog andere ziekten die mogelijk een link hebben met de mondhygiëne, zoals herseninfarcten, de ziekte van Alzheimer, kanker en vroeg- geboorte. Naar dat laatste doen we bijvoorbeeld in het Maastricht UMC+ ook onderzoek. Maar dat onderzoek loopt nog en dus is het nog niet wetenschappelijk bewezen."

 

 

Sluit de enquête