Vier belangrijke adviezen voor veganisten

 

Vier belangrijke adviezen voor veganisten

Waar moet je op letten bij een veganistisch eetpatroon. We vroegen het aan de diëtisten van het Maastricht UMC+.

Voor veganisten is het risico dat je niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt, binnen krijgt veel groter dan bij vegetariërs. "Vegans kunnen tekorten oplopen aan bijvoorbeeld calcium, jodium, ijzer, zink, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B12. Ook krijgen veganisten niet altijd genoeg van alle goede eiwitten (essentiële aminozuren) binnen."

Bij een ernstig tekort aan deze voedingsstoffen kun je bijvoorbeeld last krijgen van bloedarmoede, vermoeidheid, duizeligheid en oorsuizen. "Al kunnen deze symptomen ook een andere oor- zaak hebben, zoals stress, gebrek aan beweging en darmklachten. Raadpleeg daarom je huisarts als je last hebt van deze symptomen en geef aan dat je veganist of vegetariër bent. En vraag eventueel om een doorverwijzing naar een diëtist."

Vier tips voor vegans: 

 • Raadpleeg een diëtist
  Vegetarisch en veganistisch eten kan volwaardige voeding zijn, maar daarvoor is wel noodzakelijk dat je nauwkeurig bekijkt of je van alle benodigde voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt en of je verantwoorde vervangers kiest. Voor vegetariërs is dat niet zo'n probleem: er is voldoende keus. Voor veganisten is dat lastiger, die moeten zich er echt in verdiepen. Het is verstandig een diëtist te raadplegen als je echt volledig vegan wilt gaan. En om in overleg met een diëtist eventuele tekorten aan te vullen met voedingssupplementen.
 • Eet liever niet veganistisch als je ziek of oud bent
  Ouderen en zieken hebben een verhoogde eiwitbehoefte, terwijl hun lichaam het minder goed kan opnemen. Zieken hebben die eiwitten bovendien nodig om te kunnen herstellen en hun spieren weer op te bouwen: in bed liggen kost je 200 gram spiermassa per dag. Een veganistisch eetpatroon leidt dan snel tot tekorten.
 • Eet liever niet veganistisch als je zwanger bent
  Ook moeders in spe moeten voldoende volwaardige voeding binnenkrijgen. Een baby maakt alle reserves van de moeder namelijk op. Ook dan leidt een veganistisch eetpatroon snel tot tekorten. Zwangeren kunnen dus beter kiezen voor vegetarisch, al is het maar tijdelijk.
 • Pas op met veganisme bij kinderen
  Kinderen hebben alle voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Zeker tot een jaar of 12 kunnen ouders hun kind dan ook beter geen volledig plantaardig, veganistisch dieet voorzetten. Met een vegetarisch menu lopen ze minder risico op tekorten. En ze eten dan net zo gezond.

Kijk voor uitgebreid advies over een gezonde vegetarische of veganistische leefstijl ook op www.voedingscentrum.nl.

 

Sluit de enquête