Wat is menstruatie eigenlijk?

maandverhand
De menstruatie is het maandelijks bloedverlies bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Eens per maand stoten de eileiders als het goed is een rijp eitje af richting baarmoeder. Omdat dit eitje weleens bevrucht zou kunnen worden door een mannelijke zaadcel, bereidt de baarmoeder zich daarop voor door de binnenkant van een zacht laagje slijmvlies te voorzien, waarin dat eitje zich comfortabel zou kunnen nestelen. Als de eicel niet bevrucht wordt, is dat 'nestje' niet nodig en wordt de slijmlaag samen met wat bloed en het afgestorven eitje via de vagina afgevoerd: de menstruatie. 

Doorgaans is een meisje rond de 12 jaar oud als haar eerste eisprong plaatsvindt; rond haar vijftigste is een vrouw voor het laatst ongesteld. De duur van een menstruatiecyclus kan variëren tussen de 22 en 35 dagen, maar duurt gemiddeld 28 dagen. De menstruatie zelf duurt tussen de drie en acht dagen. Tijdens de menstruatie verlies je gemiddeld tussen de 60 en 80 ml bloed.

Overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie
Een op de vijf vrouwen verliest (veel) meer dan 80 ml bloed. Dat wordt menorragie, hevig menstrueel bloedverlies (HMB), genoemd. Drs. Pleun Beelen van het Maastricht UMC+: “Er zijn diverse definities voor wat overmatig bloedverlies is: soms wordt 120 ml bloed of het voorkomen van bloedstolsels als maatstaf gebruikt. Ook als je binnen het uur van maandverband of tampon moet wisselen, is de bloeding hevig. Een dergelijk zwaar maandelijks bloedverlies is niet normaal en kan onaangename lichamelijke, psychische en sociale gevolgen hebben. Gelukkig is er vaak iets tegen te doen. Blijf er dus niet mee lopen en trek altijd aan de bel bij je huisarts.”

Drs. Pleun Beelen, is huisarts in opleiding, en is als PHDstudent gynaecologie betrokken bij de MIRAstudie naar hevig bloedverlies. Voor deze studie werkte het Maastricht UMC+ samen met het Máxima Medisch Centrum te Veldhoven en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Lees meer op: www.hevigbloedverlies.nl

Menstruatiefabels

  • Als je als vrouw in de vruchtbare leeftijd niet ongesteld wordt, ben je zwanger. DAT HOEFT DUS NIET! Er zijn tal van lichamelijke redenen waarom je (tijdelijk) niet menstrueert, waarvan een zwangerschap en de periode daarna er een van is. Een te laag lichaamsgewicht kan er ook voor zorgen dat de menstruatie uitblijft, net als het gebruik van bepaalde medicijnen.
  • Je kunt niet zwanger worden als je ongesteld bent. DUS NIET! Het is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Toch maar voorbehoedsmiddelen gebruiken dus.

Sluit de enquête