Gezond eten

Eten is de basis van het leven. Er wordt niet voor niets gezegd: ‘Je bent wat je eet.' Voeding speelt een essentiële rol in gezondheidsherstel, -behoud en -bevordering. Hier vind je tips over en recepten voor voeding die gezond én erg lekker is.

cheesecakeGezond Idee-recept van de maand

Iedere maand maken de culinaire experts van Studio Philippi, samen met de diëtisten van het Maastricht UMC+, een recept speciaal voor de lezers van Gezond Idee. Bekijk het recept van deze maand.


barbecueGezonde tips voor een lekkere BBQ

Op een warme zomeravond gaat niets boven een lekkere BBQ. Maar hoe barbecue je veilig, gezond én lekker? Diëtiste Nicole Hendriks, coördinator Voeding & kwaliteit aan het Maastricht UMC+, geeft tips.


blauwe bessen9 weetjes over antioxidanten

Aan antioxidanten wordt veel toegeschreven. Dat ze ziektes en veroudering tegengaan en dat je er niet genoeg van binnen kunt krijgen. Of juist dat ze slecht voor je zijn. Tovermiddel of hype? Dr. Guido Haenen, toxicoloog bij het Maastricht UMC+, beantwoordt 9 vragen over antioxidanten.


moeilijke etersAls je kind niet wil eten

Het zijn bekende verhalen voor veel ouders: kinderen die weigeren te eten wat goed voor hen is, die helemaal niet eten of alleen als er een dikke laag ketchup of appelmoes over is uitgesmeerd. Veel ouders worden er soms door tot wanhoop gedreven. Gelukkig weet gedragswetenschapper Eric Dumont, voorzitter van het Pediatrisch Eetteam Maastricht UMC+, raad.


voedingstipsTwaalf voedingsfeiten en -fabels op rij

Zijn superfoods echt zo gezond? Zijn E-nummers en brood gevaarlijk? Hoe gezond is melk? Is suiker de vijand? Is vet nou goed of slecht. De media en gezondheidsgoeroes overvoeren ons met adviezen en onheilstijdingen over wat we eten. Wie of wat moeten we geloven? Twaalf nuchtere antwoorden van voedingshoogleraar prof. dr. Fred Brouns op twaalf prangende vragen.


citroenwaterIs citroenwater ’s ochtends echt zo gezond?

Op internet zie je veel berichten over de vermeende gezonde effecten van een glas citroenwater ’s ochtends vroeg, zeker als je het op de nuchtere maag drinkt volgens de online ‘experts’. Maar hoe gezond is het nu echt om de dag te starten met een glas citroenwater? Diëtiste Nicole Hendriks van Maastricht UMC+ geeft het antwoord.


lunchLekker gezonde recepten van Gezond Idee

Iedere maand maakt Studio Philippi, samen met de diëtisten van Maastricht UMC+, een recept speciaal voor Gezond Idee. Bijzondere gerechten met alledaagse ingrediënten en die voldoen aan de laatste voedingsinzichten van de Schijf van Vijf. Meer recepten vind je in het Gezond Idee kookboek.


detoxenIs detoxen echt zo gezond?

Er zijn allerlei gezondheids- en voedingshypes, waaronder de ‘detox’. Detoxen is het ontgiften van het lichaam. Door het detoxen zou je je weer fit en energiek voelen, de spijvertering een boost geven en gewicht verliezen. Maar hoe werkt detoxen en is het wel zo gezond? Leverspecialist van het Maastricht UMC+ dr. Koek geeft antwoord.


volkoren vezelsWaarom zijn vezels zo gezond?

Het wordt vaak geroepen: vezels zijn gezond! Maar waarom? Wat zijn dan die positieve gezondheidseffecten? En wat zijn vezels nu eigenlijk? Prof. dr. Jogchum Plat, hoogleraar Fysiologie van de voeding aan het Maastricht UMC+, zet de gezondheidsvoordelen op een rij.


voedingssuplementenExtra vitamines slikken?

De 'R' zit weer in de maand. Dat betekent voor veel mensen ook het startschot om extra vitaminen te gaan slikken. Maar is extra vitamines slikken wel nodig? Phil Geerlings, hoofd Diëtetiek van het Maastricht UMC+, weet raad.

   

Gezond Idee