Je ongeboren kind eet mee

ongeboren kind eet mee
Je ongeboren kind eet mee. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en 25 Europese partneruniversiteiten troffen kankerverwekkende stoffen aan in navelstrengbloed bij zwangere vrouwen.

Dioxinen, dioxineachtige PCB's, acrylamide, nitrosamines... Foute boel, want kankerverwekkend. Toch zitten deze stoffen in onze voeding. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en 25 Europese partneruniversiteiten troffen ze aan in navelstrengbloed bij zwangere vrouwen, wat erop wijst dat de placenta de giftige stoffen niet tegenhoudt.

Eet geen zwarte randjes en korstjes

Meer onderzoek is nodig, maar vaststaat dat er een relatie is tussen kankerverwekkende stoffen in voeding en een verhoogd risico op het ontstaan van kanker bij kinderen. Opvallend is een verhoogde gevoeligheid bij jongens voor het ontwikkelen van leukemie. Kankerverwekkende stoffen compleet vermijden is onmogelijk, maar alle kleine beetjes helpen: eet geen zwarte randjes en korstjes en als je producten frituurt, haal ze op tijd uit het vet. Lees meer

Ook iets om op te letten is de werking van omega-3 en omega-6 vetzuren. Die komen veel voor in vis en zijn goed voor hart- en bloedvaten. Maar wat gezond is voor de moeder, kan juist nadelige gevolgen hebben voor het kind. Teveel van deze vetzuren tijdens de zwangerschap blijken volgens wetenschappers van het Maastricht UMC+ een ongunstig effect te hebben op factoren als bloeddruk, gewicht en cholesterol bij het ongeboren kind. En dus verhogen ze het risico dat je kindje op latere leeftijd met hart- en vaatziekten te kampen krijgt.

Gezond Idee
Sluit de enquête