Melanoom
De meest agressieve vorm van huidkanker: lijkt verdacht veel op een moedervlek, maar is helaas een stuk minder onschuldig. Slechts 10 procent van alle huidtumoren is een melanoom. Melanomen ontstaan bij vrouwen vaker op de onderbenen en bij mannen vaker op de romp. Ze ontstaan niet alleen vanuit bestaande moedervlekken, maar ook zomaar op nieuwe plekken op je huid, zelfs als die plek nooit in de zon komt.

Basaalcelcarcinoom
De meest voorkomende vorm van huidkanker (70 procent). Meestal ziet het eruit als een glanzend, glazig, roze knobbeltje. Er kan een korstje op zitten of een wondje met een opstaand parelwit randje en ze bloeden snel. Ook bij jonge mensen komt dit steeds vaker voor. Check vooral je gezicht, hals en romp op dit soort knobbeltjes. Deze vorm van huidkanker is meestal eenvoudig te behandelen.

Plaveiselcelcarcinoom
Komt minder vaak voor (20 procent van de huidkankers), maar is wel gevaarlijker dan het basaalcelcarcinoom. Meestal is het een hard, ruw, lichtrood of huidkleurig bultje dat snel bloedt. Check vooral je gezicht, oren, handen en benen. Kortom, de plekken die veel zonlicht krijgen. Deze vorm van huidkanker komt vaker voor bij ouderen, mannen en mensen met een licht huidtype.

Meer info

Ook interessant

Huidcontrole
Foto iStock
Sluit de enquête