Overgewicht – Eigen schuld, dikke bult?
Elk pondje gaat door het mondje. De helft van de Nederlanders zal het wel eens hebben gehoord. Dat is de helft die volgens de meest recente cijfers te zwaar is (53 procent van de mannen en 47 procent van de vrouwen). Zo’n 7 van de 100 Nederlanders (14 procent) heeft zelfs obesitas, extreem overgewicht.
‘Een ongezonde leefstijl speelt hierbij een belangrijke rol,’ zegt humaan bioloog dr. Gijs Goossens van het Maastricht UMC+, die onderzoek doet naar de stofwisseling en het vetweefsel bij mensen met overgewicht en obesitas. Het aantal mensen met overgewicht of obesitas groeit en dat vormt een ernstige bedreiging van de gezondheid van de Nederlandse bevolking, nu en in de toekomst.
Dat overgewicht kost Nederland bovendien veel geld: zo’n 79 miljard per jaar aan bijvoorbeeld operaties, ziekenhuisverblijf, specialisten en hulpverleners, zoals blijkt uit een onderzoek dat onder meer werd begeleid door de Universiteit Maastricht.
Overgewicht is ook een probleem dat doorwerkt in de mentale gezondheid van mensen. Dik zijn in een wereld waarin slank het ideaal is, is ongemakkelijk. Nare opmerkingen, minachtende blikken, onbegrip. Hoe heb je het zo ver laten komen? Enne…. je kunt er toch wat aan doen?
Maar zo simpel ligt dat niet. Uit vele onderzoeken komt steeds duidelijker naar voren dat (te) zwaar zijn, worden of blijven, lang niet altijd een kwestie is van ‘eigen schuld, dikke bult’ of een teken van gebrek aan wilskracht. Obesitas is zelfs een complexe, chronische aandoening. De vraag is: wat kunnen we doen om dat groeiende overgewicht tegen te gaan?
