Milde warmte goed voor je lichaam

Warmte
Niet iedereen is dol op tropisch warme temperaturen. Toch heeft herhaalde blootstelling aan milde warmte – rond de 34 graden – een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme. Dat ontdekten onderzoekers van het Maastricht UMC+.

De Maastrichtse onderzoekers wilden weten of het menselijk lichaam zich kan aanpassen aan warmte. In de context van klimaatverwarming is dat een heel relevant thema. Twee groepen proefpersonen (de een bestaande uit gezonde jongvolwassenen, de andere bestaande uit mannen op middelbare leeftijd met overgewicht) werden een week lang zes uur per dag blootgesteld aan temperaturen van respectievelijk 33 en 34,5 graden Celsius. Dat gebeurde in de zogenoemde respiratiekamers van het Maastricht UMC+ (zie foto).

Uit het onderzoek is gebleken dat het lichaam in staat is om zich geleidelijk aan te passen aan de warmte. Na een periode van gewenning kan het lichaam zijn temperatuur beter reguleren. Daarnaast werden enkele positieve gezondheidseffecten geconstateerd.

Bloeddruk

In zowel de gezonde groep als in de zwaarlijvige oudere populatie was er een duidelijk effect op de bloeddruk waarneembaar. Met name de onderdruk (de zogeheten diastolische druk) was significant verlaagd (tussen de 2 en 4 mm Hg), wat belangrijk is voor de hartfunctie.

Het Maastrichtse onderzoek bevestigt conclusies van eerdere meer extreme hitte-studies dat milde warmte een veelbelovende aanpak kan zijn voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid bij verscheidene doelgroepen. Zeker voor de categorie patiënten die niet in aanmerking komt voor behandeling met medicijnen of niet in staat is door meer beweging het gewenste effect te krijgen.

Diabetes

Een andere ontdekking was het effect van milde warmte op het glucosemetabolisme. Regelmatige blootstelling aan warmte blijkt de suiker- en insulinewaardes in het bloed te verlagen. Bovendien verbrandt het lichaam na gewenning aan de warmte (in rusttoestand) meer vetten dan voorheen.

Deze uitkomst kan met name relevant zijn voor de nog steeds groeiende groep mensen met diabetes type 2, in Nederland inmiddels ruim een miljoen. Vaak is de oorzaak van diabetes type 2 overgewicht door te veel, te vet en te zoet eten, en te weinig bewegen. Leefstijlverandering blijft dan ook wezenlijk voor deze groep. Maar op zijn tijd een warm bad zou dus ook wel degelijk kunnen helpen. Onderzoekster Hannah Pallubinsky: "Een tijdje in een warm land verblijven, zou ook positieve effecten kunnen hebben en is daarnaast zeker ook heel leuk, maar die optie is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd."

Comfortzone

Hannah Pallubinsky is ervan overtuigd dat juist de verandering goed is voor het lichaam. "Als kantoormensen zijn we eraan gewend dat het altijd 21 graden is. Maar die stabiele temperatuur is waarschijnlijk helemaal niet gezond. We moeten niet altijd de comfortzone zoeken. Juist blootstelling aan wisselende temperaturen is goed voor het lichaam. Dus af en toe een beetje rillen in de kou en aan de andere kant af en toe zweten in de hitte doet ons lichaam goed."

Respiratiekamers
Respiratiekamers

 

milde warmte
Bekijk het interview met Hannah Pallubinsky over milde warmte voor Hart van Nederland

Ook interessant

Thermostaat een graadje lager goed voor energierekening én gewicht! 

Gezond Idee
 
Sluit de enquête