Tips voor slechte eters
Met deze tips van Gezond Idee leer je je kind om gevarieerd te eten:

  1. Blijf altijd nieuwe smaken aanbieden, ook al wil je kind niet. Het is goed om nieuwe dingen te proeven, al is het maar een klein hapje.
  2. Wen eraan om op een bord vooral veel groente, wat minder aardappelen en weinig vlees te scheppen.
  3. Laat je kind niet te lang uit de fles drinken. Je mag gerust een beetje dwang gebruiken, dus durf soms iets ongevoeliger te zijn. Juist je gevoeligheid kan tot problemen leiden.
  4. Maak de maaltijd aantrekkelijk door geuren en kleuren. Je mag appelmoes als eerste hulpmiddel gebruiken om eten af te dekken, maar let op dat het geen gewoonte wordt. En laat ze eerst het 'vieze' in kleine hoeveelheden eten voordat ze het lekkere mogen.
  5. Je mag iets lekkers als beloning geven om je kind te motiveren andere smaken uit te proberen. Maar kijk uit dat de hoeveelheden niet toenemen: binnen de kortste keren is één snoepje al niet meer genoeg. Dat geldt ook voor tv-kijken tijdens het eten: het kan helpen om je kind te laten eten, maar laat het niet uitgroeien tot een slechte gewoonte.  

Kijk hier voor lekkere recepten om je kind aan het eten te krijgen. En kijk ook eens op www.kokkerelli.nl.

Lekker met de handen eten helpt ook

Wie als baby of peuter lekker zelfstandig met zijn handen mocht eten, blijkt op latere leeftijd minder kans op overgewicht te hebben dan kinderen die altijd gepureerde voeding met een lepel kregen. Dat is de uitkomst van onderzoek van de universiteit van Nottingham, gepubliceerd in het British Medical Journal. De eetgewoonten van 155 kinderen tussen de 20 maanden en 6,5 jaar werden gevolgd, en daaruit kwam naar voren dat baby's die met de handen aten een voorkeur ontwikkelden voor brood en pasta. Terwijl de kinderen die altijd gepureerde voeding kregen, een voorkeur hadden voor suiker en gezoete producten. Ook al kregen zij ook heel vaak eiwitten, groenten en fruit. Verder bleken in de laatste groep aanzienlijk meer kinderen zwaarlijvig te worden. Wat ouders hiervan kunnen opsteken? Dat zelfstandig eten een positieve impact heeft op de voorkeur voor gezond eten! Laat ze vooral knoeien dus.

Tip

Kijk ook eens op www.nee-eten.nl van oudervereniging Nee-eten! Hier vind je informatie, nieuws, contact met lotgenoten en ervaringen van andere ouders.

Sluit de enquête