Veel ongezonde voeding en weinig beweging leveren doorgaans extra kilo’s op. Maar overgewicht is niet simpelweg terug te brengen tot alléén het gevolg van een ongezonde leefstijl. Om overgewicht succesvol aan te pakken, moet je je ook afvragen welke biologische, psychologische en sociaaleconomische factoren een rol spelen. Wáárom leeft iemand zo ongezond?

Misschien zoek je troost bij vet of zoet voedsel omdat je niet lekker in je vel zit, en dan is bewegen vaak niet je eerste prioriteit. En als je je dan ongelukkig voelt met je toenemende gewicht, bijvoorbeeld omdat je er om wordt veroordeeld door anderen, dan ga je misschien nog meer wegvluchten in eten.

En hoe zit het met de leefomstandigheden? Alle goede gezondheidsadviezen ten spijt: als je moet rondkomen van een minimumuitkering, dan kan ‘200 gram groente en twee stuks fruit per dag’ onbetaalbaar zijn. Gezond voedsel is helaas meestal duurder en ligt minder voor het grijpen dan ongezond eten. En dan ligt overgewicht op de loer.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: zelfs als je heel verantwoord en gezond leeft, kun je toch dik(ker) worden door bijvoorbeeld slaapproblemen, stress, hormonale stoornissen en bepaalde medicijnen zoals betablokkers. Ook is er nog zoiets als erfelijke aanleg waardoor de één makkelijker aankomt in gewicht dan de ander. Al zijn volgens Gijs Goossens alleen ‘genen’ meestal géén goede verklaring voor overgewicht: ‘Maar heel weinig mensen hebben een genetisch defect waardoor ze ongeremd eetgedrag vertonen. Bovendien kan je met een gezonde leefstijl in veel gevallen zo’n erfelijke aanleg compenseren.’

lunch
Foto iStock
Sluit de enquête