Ontzwangeren

Je lichaam heeft een heel nieuw mens voortgebracht en moet daarvan herstellen. Wat zijn de kwalen die je de eerste tijd na de bevalling kunt verwachten?

Vloeien

Bloedverlies dat je tot vier á zes weken na de bevalling hebt, totdat de wond in je baarmoeder waar de placenta heeft gezeten, is genezen. Als het vies ruikt, kan er een stukje placenta in de baarmoeder zijn achtergebleven. Neem dan contact op met de verloskundige of de huisarts, en doe dat ook wanneer je plotseling heel hard begint te vloeien.

Last van hechtingen 

Mogelijk heb je hechtingen aan je bevallingen overgehouden. Ter verlichting: neem een warme douche, houd er een koud compres of een kraamverband dat je even in de vriezer hebt gelegd tegenaan. Ook vaginale pijn komt voor: pijn in het perineum (het gebied tussen anus en vagina). Donutvormige kussens helpen bij het zitten, bekkenbodemspieroefeningen ondersteunen het genezingsproces.

Stuwing

Na de bevalling zijn je borsten klaar om melk te produceren, of je nu van plan bent om borstvoeding te gaan geven of niet. Ze zwellen op en kunnen gespannen en pijnlijk aanvoelen. Het gaat beter als er een borstvoedingspatroon op gang is gekomen of als je lichaam stopt met melk aanmaken doordat je geen borstvoeding geeft. Tot die tijd: draag een goed passende, strakke BH en leg koude kompressen op pijnlijke plekken.

Haaruitval​​​​​​​

Tijdens de zwangerschap had je een weelderige haarbos, maar tot wel een jaar na de bevalling blijft er vaak veel haar na het borstelen in je borstel achter. Oorzaak: veranderingen in je hormoonhuishouding. Extra vitamines A, B-6, B-12 en foliumzuur kunnen soms helpen.

Algehele uitputting

Een zuigeling brengt onderbroken nachten met zich mee. Doen: slapen als de baby slaapt en extra vitamines A, B, C en E slikken.

Vergeetachtigheid

De hippocampus, die een belangrijke rol speelt in het geheugen, krimpt bij jonge moeders en is pas twee jaar na de bevalling (!) weer op volle kracht. Gelukkig staat daar tegenover dat het brein in die fase wel extra goed is in sociale cognitie: het inschatten wat je baby voelt bijvoorbeeld.

Klik hier voor meer info over de kraamtijd op onze website www.mumc.nl

Sluit de enquête