Dit moet je weten over snot

Je neus en neusbijholtes zijn bekleed met slijmvlies. Dat slijmvlies maakt slijm en dat noem je snot. Snot vinden veel mensen weliswaar vies, maar het is ook een heel nuttig goedje. KNO-arts dr. Femke Verhees van het Maastricht UMC+ legt uit waarom.

“Snot heeft een beschermende functie. Snot zorgt voor het vochtig houden van het slijmvlies in je neus en filtert alles wat je inademt. Vieze deeltjes worden opgevangen door het snot en naar achter in je keel vervoerd en daar slik je het door waarna het verteerd wordt door de maag.”

“Je produceert ongeveer 1 liter snot per dag. Heel veel daarvan slik je onbewust door. Als je verkouden bent maak je nog meer snot. Hoeveel precies dat verschilt van persoon tot persoon, maar het kan zo een halve liter extra zijn.”

Wat zegt de kleur van snot over je gezondheid?
Gezond snot is doorzichtig. Snot met een kleurtje betekent echter niet direct dat het ongezond is, maar dat je lichaam tegen iets vecht. Als je snot geel of groen is, is dat een teken dat je lichaam vecht tegen een bacterie. Rood snot dat krijg je als er wat bloed door het snot zit. Het wijst op beschadiging van het weefsel in de neus. Meestal niet door een verkoudheid, maar bijvoorbeeld droge lucht of een allergische reactie. Bruin of donker snot dat zie je bijvoorbeeld als je werkt in de bouw of op andere plaatsen waar er veel vieze delen in de lucht zitten.

Wanneer moet je naar de dokter?
“Met een gewone neusverkoudheid hoef je niet naar de dokter, zelfs niet als je snot geel of groen is. Wil je toch iets doen tegen de verkoudheid dan kun je neusspray met een zoutwateroplossing gebruiken. Die zijn vriendelijker voor je neus dan bijvoorbeeld de xylometazoline-neussprays

“Je moet wel naar de huisarts gaan als je al een aantal weken last hebt van een verkoudheid met meer snot dan gebruikelijk. Bij aanhoudend rood snot is het ook goed om een keer de huisarts te bezoeken. En je moet ook naar de dokter als je verkouden bent en daar meerdere dagen koorts bij hebt en je beroerd voelt.”

Ook interessant

Wat is beter: neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Schrijf je in voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Snotneus kind
Foto iStock
Sluit de enquête