Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Ben je snipverkouden en heb je een loopneus? Grote kans dat je dan de hele dag in de weer bent met zakdoekjes. Maar misschien haal je liever je neus op. Hoe onsmakelijk dat soms ook klinkt. Wat is nou eigenlijk het beste: je neus snuiten of ophalen? Mitch Hoogstraten, KNO-arts in opleiding van Maastricht UMC+, geeft antwoord. 

Waardoor krijg je een loopneus?

KNO-arts i.o. Mitch Hoogstraten legt uit: "Bij een verkoudheid of irritatie produceert het slijmvlies in je neus slijm ofwel snot om je lichaam te beschermen. Het slijm in je neus bestaat uit water en antistoffen en vormt een barrière die stof en ziekteverwekkers vangt en vervolgens afvoert naar de maag. Het maagzuur in je maag zorgt ervoor dat de schadelijke ziekteverwekkers worden gedood. De hoeveelheid afgevoerd slijm kan oplopen tot wel 1,5 liter per dag! Hoewel slijm dus erg functioneel is, kan het onprettig en onsmakelijk zijn. Zeker bij een loopneus, waarbij het neusslijmvlies ontstoken en gezwollen is en daarom meer slijm produceert dan normaal. Dit wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus dat de barrière van slijm wist te doorbreken. "

Neus snuiten of ophalen bij loopneus?

Als de ophoping van slijm je neus uit dreigt te lopen, zul je misschien automatisch je neus ophalen. Een ander zoekt snel een zakdoek, waarna de loopneus na luid getoeter hopelijk verholpen is. Maar is snuiten of ophalen van je neus wel verstandig? "De meeste artsen zullen zeggen dat ophalen beter is dan snuiten", aldus Hoogstraten. "Bij het snuiten verhoog je namelijk de druk in je neus waardoor het slijm met ziekteverwekkers de neusbijholtes in kan worden geblazen. Dit kan voor een bijholteontsteking zorgen. Bij het ophalen van je neus en vervolgens doorslikken van het slijm, zorg je dat het slijm in de juiste richting gaat – naar de maag. Echter, het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat ophalen beter is."

neusdouche

Liever een neusdouche met zout water

Toch is er ook een hulpmiddel waar wel wetenschappelijk bewijs voor is geleverd: een 'neusdouche'. "Een neusdouche is simpelweg wat het woord zegt: je spoelt je neus, waardoor het slijm je neus uit gewerkt wordt. Het beste kun je hiervoor zout water gebruiken en een zogeheten rhinohoorn. Zout water is heel simpel zelf te maken: los een afgestreken theelepel zout op in een schoon glas met lauwwarm water (250 ml). Een rhinohoorn krijg je bij de drogist. Er zijn ook neussprays met een fysiologische zoutoplossing die op hetzelfde werkingsprincipe berusten, maar de neusdouche lijkt beter te helpen."

Kortom, een loopneus kun je verhelpen door het snuiten of ophalen van je neus. Het ophalen van je neus verdient de voorkeur omdat de kans op een bijholteontsteking daarbij hoogstwaarschijnlijk kleiner is ten opzichte van snuiten. Wil je niet luid toeteren of snuiven en kiezen voor een wetenschappelijk bewezen methode? Dan is een neusdouche met zout water de beste optie.

 

Sluit de enquête