Oorsmeer? Niet in je oren wroeten!

 

Oorsmeer

Last van oorsmeer? Gebruik dan geen wattenstokjes om je oorsmeer weg te halen. "Je moet zelf nooit een wattenstokje en zeker geen pen of breinaald in je gehoorgang brengen, want dan kun je je oor beschadigen", waarschuwt KNO-arts Jan Wouter Brunings van Maastricht UMC+.

Punniken in de oren met een wattenstokje of – nog erger – met een pen of haarspeld. Velen van ons doen het wel eens. Toch is het onverstandig om iets in je gehoorgang te brengen. Zelfs zo'n onschuldig ogend wattenstokje kan al flink wat schade veroorzaken, weet KNO-arts Jan Wouter Brunings. "Je kunt voor de veiligheid het beste helemaal niks in je eigen oren stoppen."

Gepeuter in oor werkt averechts

Al dat gepeuter in je oor werkt trouwens alleen maar averechts. "Je verhoogt het risico op een infectie of ontsteking en stampt het oorsmeer alleen maar aan, waardoor het probleem groter wordt. Nog belangrijker: zodra je in je gehoorgang bent, verlies je de controle. Een pijnlijke perforatie van het trommelvlies of zelfs schade aan je gehoorbeentjes kan dan het gevolg zijn. Ook als je niet te diep in je oren frunnikt, heb je zo een vervelend ongelukje als iemand je bijvoorbeeld aanstoot terwijl je met je oor bezig bent."

Oor is zelfreinigend orgaan

Goed, in principe moet je dus van je oren afblijven. Maar als je nou echt last hebt van een overvloed aan oorsmeer? "Dat kan natuurlijk", bevestigt dokter Brunings. "Het oorsmeerproces verschilt sowieso bij iedereen en verandert naarmate je ouder wordt. Bij kinderen is het gelig en zacht, daarna wordt het wat bruiner en na je 55ste wordt het wat droger, korreliger en donkerder."

De meeste mensen vinden oorsmeer een beetje vies, maar in de kern is het een nuttig goedje: het houdt de gehoorganghuid soepel en beschermt tegen vocht en infecties door bacteriën en virussen. "Te veel schoonmaken is dus niet goed. In principe is het oor een zelfreinigend orgaan. Een overmaat aan oorsmeer of verstopte oren zijn trouwens geen ziekte, maar een ongemak."

Maar zo'n harde prop oorsmeer in je oor kan toch ook pijnlijk en lastig zijn? "Zeker, maar dan moet je dus niet zelf met een wattenstok in je oor gaan wroeten. Een beter idee is om twee dagen te druppelen met olijf-, sla- of babyolie, waardoor het oorsmeer oplost. Ook met een speciale spray kun je oorsmeer zonder onnodig risico goed te lijf gaan. Als de oren echt verstopt zijn, kan de huisarts ze op een veilige manier uitspuiten."

Bij wat ingewikkeldere gevallen haalt een KNO-arts de opgepropte oorsmeer met een haakje, een zuigertje of een lisje uit je oor. "Met zo'n lisje doen we eigenlijk precies hetzelfde als vrouwen met zo'n klassieke, bruine haarspeld. Het grote verschil is echter dat wij het gecontroleerd kunnen doen met ondersteuning van een 3D-beeld van het oor zodat je niet het risico loopt op een beschadiging van je gehoorgang, trommelvlies of zelfs gehoorbeentjes", aldus KNO-arts Brunings.

Top 10 oorsmeertips en -weetjes

  1. Doe het liefst niks. Het oor is een zelfreinigend orgaan.
  2. Stop in principe nooit iets in je oren dat kleiner is dan een elleboog.
  3. Oorsmeer is niet vies, maar een nuttig goedje dat infecties voorkomt en de gehoorganghuid soepel houdt.
  4. Ga nooit met een wattenstokje en zeker niet met een pen, haarspeld of ander voorwerp in je oor! Het risico dat je iets beschadigt is te groot.
  5. Je kunt wel gerust je oor oppervlakkig schoonmaken met een wattenstokje, zolang je dus maar niet de gehoorgang in gaat.
  6. Hardnekkig oorsmeer kun je oplossen met olijf- of babyolie.
  7. Hardnekkig oorsmeer kun je incidenteel aanpakken met een speciale spray.
  8. Blijf je last houden van oorsmeer, laat dan je oren veilig uitspuiten door de huisarts met water.
  9. Bij complexere gevallen kan de KNO-arts het overtollig oorsmeer weghalen met een haakje, zuigertje of lisje.
  10. Heb je last van vochtige oren? Gebruik dan voorzichtig een föhn om ze te drogen.

Ook interessant

 

Gezond Idee

 

 

 

 

 

  

Sluit de enquête