Dit moet je doen bij branderige ogen

branderige ogen

Kleine kinderen wrijven in hun ogen als ze moe zijn. Bij volwassenen zien we dat minder. Maar als je last hebt van prikkende, branderige ogen ben je meestal net zo goed moe. Of je hebt te lang naar een scherm zitten turen. Wat kun je doen tegen vermoeide of branderige ogen? Oogchirurg dr. Peter Ringens van het Maastricht UMC+ geeft uitleg en tips.

Je traanvocht is continu in de weer om je ogen vochtig te houden. Naarmate de dag vordert, wordt de samenstelling van ons traanvocht anders. "Je moet vaker knipperen om je oog nat te houden, maar meestal doe je dat in de avond juist minder vaak. Daar ligt dan ook zowel de oorzaak als de oplossing voor branderige ogen. Bewust een paar keer stevig knipperen met je ogen is de meest eenvoudige remedie tegen droge ogen."

Kijk vaker naar buiten in de verte

Een nog betere oplossing is het voorkomen van vermoeide ogen, zegt oogchirurg dr. Peter Ringens. "We turen veel te lang naar ons computer- of de televisiescherm. We kijken dan te veel op een korte afstand en te weinig naar buiten. Dat kunnen onze ogen niet aan. We moeten ze helpen door om de tien minuten een seconde of 15 naar buiten te kijken. Dat geeft je ogen de broodnodige ontspanning. Ook een hogere luchtvochtigheid in huis kan droge, branderige ogen voorkomen."

Een derde remedie is het toedienen van extra vocht. Dit kan gewoon met water uit de kraan. "Let er bij contactlenzen dan wel op dat je alleen spoelt met drinkbaar water en dat je de contactlens niet uit het oog spoelt", waarschuwt Peter Ringens. "Je kunt ook kiezen voor kunsttranen. Die krijg je via de huisarts of zijn bij de drogist te koop. Er is genoeg keuze." Bij de apotheek geven ze meestal advies over welke kunsttranen vergoed worden door je zorgverzekering.

Soms meer last

Er zijn momenten in je leven waarbij de ogen sneller branderig aanvoelen. "Ons traanvocht is gevoelig voor hormonale schommelingen. Vrouwen hebben daarom de ene week wel last van branderige ogen en de andere week niet. De overgang is een periode waarin vrouwen vaak meer last hebben van prikkende ogen. Veel mensen krijgen pas branderige ogen als de leeftijd oploopt of als men zich minder fit voelt. Heb je echt veel last van branderige ogen, is het dus altijd een goed idee om te kijken of er niet iets is waardoor je vermoeid bent. Een avond vroeg naar bed gaan kan de symptomen soms al enorm verlichten!"

Tips van oogspecialist Peter Ringens om vermoeide of branderige ogen te voorkomen:

  • Tuur niet te lang naar een beeldscherm
  • Kijk elk half uur even naar buiten.
  • Knipper bewust een paar keer met je ogen als ze vermoeid voelen.
  • Geef branderige ogen wat verlichting met vocht (water of kunsttranen).
  • Ga eens na of vermoeide ogen een teken zijn van vermoeidheid en pak de oorzaak aan.

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

 

 

 

Sluit de enquête