7 regels voor goede mondhygiëne
Zo zorg je dat je mond gezond blijft:
  • Poets twee keer per dag (minimaal twee minuten). Maar liefst niet binnen een uur na het eten van zure etenswaren. Dan is het tandglazuur namelijk tijdelijk verzwakt en is poetsen schadelijk voor je tanden.
  • Gebruik fluoridehoudende tandpasta voor optimale bescherming.
  • Poets liever elektrisch dan met een handtandenborstel; elektrisch poetsen verwijdert meer tandplak.Maak schoon tussen je tanden. Zo'n 40 procent van je tandoppervlak bevindt zich tussen de tanden, waar je met een tandenborstel niet bij komt. Maak daarom minstens eens per dag de ruimtes tussen de tanden schoon met een ragertje of tandenstoker, of eventueel door te flossen. Laat je door je tandarts of mondhygiënist adviseren over welk middel het beste bij jouw gebit past.
  • Eet niet vaker dan zeven momenten per dag, dan krijgt je gebit tussendoor genoeg tijd om te herstellen en dat verkleint het risico op gaatjes.
  • Kauw af en toe op suikervrije kauwgom om de aanmaak van speeksel te stimuleren, dat neutraliseert je mond en maakt dus gezond.
  • Ga twee keer per jaar voor controle naar de tandarts. En bezoek ook regelmatig de mondhygiënist.

Spoelen met mondwater of niet?

Prof. dr. Peter Kessler, hoofd Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Maastricht UMC+: "Tegen tandplak helpen ze niet, maar wel tegen infecties. Mondspoelmiddelen op basis van chloorhexidine zijn zeer effectief bij tandvleesontstekingen, operatieve ingrepen in de mondholte en andere ziektebeelden. Omdat er soms ook alcohol in zit, is bij langdurig gebruik begeleiding door bijvoorbeeld de tandarts of mondhygiënist wel belangrijk. Kamillethee wordt ook wel genoemd als een goed mondspoelmiddel voor langdurig gebruik, maar helaas is het antiseptisch effect van kamille maar gering."

Meer informatie op www.allesoverhetgebit.nl, de website van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

Sluit de enquête