Wanneer mag ik weer...

Sporten?


Meteen na de bevalling kun je al met bewegen beginnen, maar doe dit rustig en bouw het langzaam op, zeker als je een keizersnede hebt gehad.


Seksen?

In principe zodra je daar zin in hebt, al wordt wel geadviseerd om met penis-invagina-seks te wachten totdat het vaginale weefsel volledig is genezen, en er dus geen bloedverlies meer is. Dat is na zo’n vier tot zes weken het geval (en al eerder als er bij de bevalling niet geknipt/gehecht is). Na een keizersnede kun je er het beste zes weken mee wachten. Tot drie maanden na de bevalling kun je last hebben van wat pijn bij het vrijen. Als je borstvoeding geeft, kan je vagina ook ongebruikelijk droog zijn. Een glijmiddel biedt soelaas.

Lijnen?


De meeste vrouwen komen tijdens de zwangerschap zo'n 10 à 12 kilo aan. De baby en alles wat daarbij hoort - zoals vruchtwater en placenta - wegen samen zo'n vijf á zes kilo. Die ben je dus na de bevalling kwijt, de rest zal je er zelf af moeten werken. Probeer dat zeker in de eerste zes weken te doen door gezond en gevarieerd te eten.

Sluit de enquête