Wat is een allergie precies?

allergie
Foto iStock

Een allergie is een verkeerde reactie van het lichaam op een onschuldige stof, zoals stuifmeel, voedingsmiddelen en huidschilfers van dieren. Je immuunsysteem maakt teveel allergische antistoffen aan, met als gevolg een allergische reactie en het vrijkomen van een belangrijke ontstekingsstof, histamine.

Een allergische reactie leidt tot typische symptomen, zoals een loopneus, niezen, rode en tranende ogen, benauwdheid, huiduitslag, opgezwollen tong en buikpijn. Allergie is gedeeltelijk erfelijk bepaald, maar de omgeving is belangrijk om de erfelijke aanleg tot uiting te laten komen. De stoffen die een allergie veroorzaken, heten allergenen. Niet-allergene stoffen kunnen echter ook een afweerreactie oproepen bij mensen die allergisch zijn, omdat hun afweersysteem extra gevoelig is voor ontstekingen. Prikkelende stoffen als tabaksrook en parfum en zelfs mist en kou zijn hiervan bekende voorbeelden. Met bloedonderzoek en huidtesten kan worden vastgesteld waar je precies allergisch voor bent.

Verschil tussen allergie en intollerantie

Buikpijn en diarree kunnen ook op een intolerantie wijzen. Dan is er geen sprake van een allergische reactie van je immuunsysteem, maar je reageert om een of andere reden verkeerd op bepaald voedsel. Er ontbreekt bijvoorbeeld in je lichaam een bepaald enzym dat je nodig hebt om lactose (in melk) te verwerken. Of je wordt ziek van gluten, een eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe, rogge en spelt. Er is nog veel onduidelijk over voedselintoleranties en de oorzaken ervan.

Een uitgebreid overzicht van de soorten allergieën en intoleranties is te vinden op www.allesoverallergie.nl.

Gezond Idee nieuwsbrief
Sluit de enquête