Schimmels, dit moet je weten

Voedselschimmel

Schimmel op je voedsel? Moet je het voedingsproduct dan weggooien of niet? De experts van maastricht UMC+ weten raad. 

Schimmel op voedsel kan giftig zijn. Als het optreedt, is er sprake van bederf. Meestal is het niet mogelijk om schimmels goed weg te halen. Ook al lijkt alleen de bovenkant beschimmeld, vaak zit de schimmel dan ook onzichtbaar middenin het product. Beschimmelde producten moeten daarom direct worden weggegooid. Een uitzondering is harde kaas: daarbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.

Lekkere schimmel 

Schimmels kunnen meercellig of ééncellig zijn, in het laatste geval spreken we van gisten. Schimmels zijn onmisbaar bij de voedselproductie. Zonder schimmels (gist) hadden we geen brood of brie, geen gorgonzola, roquefort of rommedoe. Geen shiitake, oesterzwammen of grotchampignons. Geen wijn, champagne of lambiekbieren uit het Pajottenland.

Aanmelden nieuwsbrief