“Het slikken van supplementen is meestal weggegooid geld”

Dr. Misha Vrolijk, universitair docent Toxicologie en Farmacologie aan de Universiteit Maastricht:

“Supplementen zijn goed voor mensen die het nodig hebben, zoals veganisten die een tekort aan vitamine B12 krijgen. Maar in zo’n 90 procent van de gevallen is het slikken van supplementen weggegooid geld, denk ik. Als je goed en gevarieerd eet, krijg je echt alles binnen wat je nodig hebt. De Schijf van Vijf is er niet voor niks. In die supplementen zitten bovendien vaak veel te hoge doseringen.

Consumenten denken, zo blijkt uit onderzoek: ach, het gaat om natuurlijke stoffen, het zal niet schadelijk zijn. Maar alles kan giftig zijn, het hangt gewoon af van de hoeveelheid die je neemt. Neem vitamine B6. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1,5 mg. Maar er zijn supplementen met 250 mg per tabletje! Waarom zou je dat slikken? Je kunt daar ernstige zenuwschade van krijgen. Pijn aan je vingers of voeten, tintelingen of gevoelloosheid, moeite met lopen. Dat moet je als consument dan maar weten.

Merkwaardige industrie

Het is een merkwaardige industrie, die van supplementen. Geneesmiddelen moeten voor ze op de markt komen aantonen dat ze veilig zijn, maar dat geldt niet op dezelfde strenge manier voor supplementen. Er wordt veel te weinig onderzoek naar gedaan. We weten dus vaak niet of ze schadelijk zijn. Het is mijn werk daar onderzoek naar te doen, naar die giftige kant.

Ik realiseer me dat je als consument veel kennis nodig hebt om inzicht te hebben in wat je wel of niet zou moeten slikken. Daarom is het zo belangrijk dat er goede informatie wordt gegeven. En dat je overlegt met je arts, in plaats van af te gaan op ongefundeerde claims op internet. Je arts kan met een simpele bloedprik vaststellen of je werkelijk ergens een tekort aan hebt en je dan eventueel een passend supplement voorschrijven.”

Schrijf je in voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Misha Vrolijk
Misha Vrolijk
Sluit de enquête