Help, ik ben allergisch

 

allergieën
Foto iStock

Veel mensen hebben er last van: een allergie. Ze krijgen allergische reacties op van alles en nog wat. Zoals stuifmeel, voedingsmiddelen, huidschilfers van dieren, en ja, zelfs kerstbomen kunnen je het leven zuur maken. Hoe komt dat precies? Wat valt er aan allergieën te doen en kun je er ook van af komen? De experts van Maastricht UMC+ geven uitleg. 

In Nederland zijn allergieën de meest voorkomende chronische aandoeningen, zeker bij kinderen. Leven met een allergie kan belastend zijn. Symptomen lopen uiteen van tranende ogen, buikpijn en een loopneus tot en met benauwdheid, huiduitslag en ‘overal jeuk’. Een allergie heeft soms grote gevolgen. Misschien moet de kat het huis uit of kun je niet meer buiten sporten als er pollen in de lucht zitten. 

De afgelopen dertig jaar zijn hebben steeds meer mensen last gekregen van een allergie. Astma komt vijf keer zo vaak voor dan vroeger en ook hooikoorts en voedselallergie worden vaker geconstateerd.Waarom het aantal allergieën toeneemt weten we niet. Theorieën omtrent die toename zijn er voldoende. We zouden bijvoorbeeld te hygiënisch leven waardoor onze weerstand afneemt. Ook de vele vaccinaties van kinderen of veranderende voedingspatronen worden als boosdoener aangewezen. In werkelijkheid blijft het giswerk omdat de oorzaak nog niet bekend is. Toch wil je natuurlijk dat die klachten stoppen en tips over wat je wel en niet moet doen.

Je immuunsysteem trainen

Fijn om te weten is dat je immuunsysteem enigszins is op te voeden. Internist/immunoloogallergoloog Chris Nieuwhof: “Ons afweersysteem is dynamisch, je kunt het tot op zekere hoogte een beetje opvoeden. Natuurlijk blijven er altijd mensen die bepaalde allergenen echt niet verdragen, maar voor de meesten geldt dat je je immuunsysteem beter een beetje kunt trainen. Een dagelijkse portie viezigheid kan geen kwaad en kan soms zelfs nodig zijn. Het is bovendien onmogelijk om in het dagelijkse leven huisstofmijt of pollen te vermijden; je kunt dus beter proberen je afweerreacties aan te passen.” Sommige geluksvogels groeien zelfs over hun allergie heen. Het gespecialiseerde team van het Maastricht UMC+ van de Allergiepoli kan met nader onderzoek een effectieve behandeltherapie vaststellen en aangeven hoe je het beste me je allergie om kunt gaan. 

Nuttige websites over allergie

Op deze websites vind je nuttige informatie over allergieën:

 

Sluit de enquête