Voetenwerk!

Een groot deel van het jaar zitten ze ingepakt in sokken en schoenen, maar ze mogen best eens in het zonnetje worden gezet. Want wat moesten we zonder onze voeten? Ze dragen ons overal naartoe. Zonder voeten geen beweging en geen stabiliteit. Dus als je voeten je ineens in de steek laten, dan is het ongemak meteen groot. Gelukkig zijn veel voetproblemen goed aan te pakken.

voetenwerk
Foto iStock

Als mens zijn we het enige zoogdier dat permanent op twee voeten staat en dat zorgt voor een behoorlijke belasting van dit complexe lichaamsdeel. Geen wonder dus dat bijna 60 procent van de Nederlanders in zijn of haar leven met voetproblemen te maken krijgt. Dat kunnen tijdelijke, kleine voetongemakken zijn, maar ook ernstigere en chronische problemen. En dan realiseer je je plotseling hoe belangrijk je voeten zijn… De menselijke voet bestaat uit maar liefst 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten (banden) en 19 spieren en pezen waarmee alle ingewikkelde bewegingen gemaakt kunnen worden die wij doorgaans vanzelfsprekend vinden: (op de tenen) lopen, springen en dansen. De voet wordt onderverdeeld in de achtervoet, middenvoet en voorvoet. De achtervoet bestaat uit het sprongbeen en het hielbeen, de middenvoet uit zo'n vijf voetwortelbeenderen en de voorvoet tenslotte is opgebouwd uit de middenvoetsbeentjes en de teenkootjes. Al deze beenderen, gewrichten en spieren zorgen dat de voet doet wat hij moet doen, maar in dat complexe samenspel kan er ook makkelijk iets misgaan.

Verkeerd schoeisel

Voetklachten ontstaan door verkeerd schoeisel. Zolang een schoen geen pijn doet, kun je rustig modieuze schoenen dragen. Als er voorvoetklachten zijn, moet men de voet de ruimte bieden die hij nodig heeft. Dit gebeurt natuurlijk niet door te krap schoeisel te dragen. Mensen met pijnklachten kunnen vaak met adviezen, steunzolen, schoenaanpassingen of een operatie geholpen worden. Maar het zal nooit een 100 procent perfecte oplossing van de klachten opleveren. Klachten van het bewegingsapparaat zullen ook met een hulpmiddel of een operatie altijd nog enige restpijn geven. Slijtage in de voet- en enkelgewrichten is ook een veel voorkomend probleem. Daar kun je last van krijgen na een ongeval of breuk; dit wordt posttraumatische artrose genoemd. Afhankelijk van de pijnbeleving, leeftijd en de wens van de patiënt om wel of niet intensief te kunnen bewegen en sporten, wordt de beste behandeling bepaald. Dit kan gaan van simpel advies tot aan een enkelprothese.’

Ook interessant

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Sluit de enquête