Kinderwens? Zo bereid je je voor op een zwangerschap

Heb je een kinderwens? Een goed begin van een nieuw leven begint nog voor de conceptie. Leefstijl, conditie, werk, erfelijke factoren, ja zelfs een smartphone in je broekzak – heel veel factoren kunnen de gezondheid van je gewenste kindje beïnvloeden of het zwanger worden bemoeilijken. En dat geldt niet alleen voor aanstaande moeders, maar ook voor aanstaande vaders.

Negentig procent van de mensen op deze planeet, zeker hier in het westen, is gemaakt na een fles whisky op een zaterdagavond, terwijl het helemaal niet de bedoeling was om een kind te maken’, zei John Lennon ooit. Dat mag in de vorige eeuw misschien zo zijn geweest, inmiddels zijn veel aanstaande ouders gelukkig heel bewust bezig met het vervullen van hun kinderwens. Ook je actief voorbereiden op een toekomstige zwangerschap wordt inmiddels steeds gewoner. Terecht, want een goed voorbereide aanstaande ouder geeft zijn kind de beste start in het leven.

Dat je gezond moet leven als je zwanger bent, weet iedereen wel. Minder bekend is dat het ook lonend is om dat al te doen voordat de bevruchting daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en dat dit zowel geldt voor de aanstaande moeder als voor de vader in spé. Onderzoek laat duidelijk zien dat de lichamelijke gesteldheid van beide aanstaande ouders voordat ze zwanger worden van grote invloed is op de gezondheid op de lange termijn van hun toekomstige kind. En omdat je nooit helemaal zeker weet wanneer die conceptie gaat plaatsvinden, kun je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen met gezonder te leven. Je wordt er nog vruchtbaarder van ook!

Daarbij: hoe fitter je bent als vrouw, hoe groter de kans op een probleemloze zwangerschap. En hoe zorgelozer je zwangerschap verloopt, hoe beter dat is voor het kind. Het is dus niet gek om je daar bewust op voor te bereiden: een zwangerschap wordt weleens vergeleken met het lopen van een marathon en die loop je ook niet ongetraind.

Maar er zijn meer zaken om aan te denken. Zo is het ook verstandig om je al voor de conceptie van je kind te verdiepen in eventuele risico's die je werk met zich meebrengt als je zwanger wilt worden. En als er erfelijke ziekten in de familie voorkomen, moet je tijd incalculeren voor nader onderzoek, zodat je weloverwogen keuzen kunt maken.

Zoals bij zoveel dingen: regeren is vooruitzien. Als je graag kinderen wilt en je hoopt voor je kind op een zo gezond mogelijk leven, wees je er dan van bewust dat je daar zelf al voor de conceptie heel veel aan kunt doen.

Ook interessant

Gezond Idee nieuwsbrief

 

 

 

 

 

 

 

kinderwens
Foto iStock
Sluit de enquête