Na de bevalling

Gefeliciteerd met je pasgeborene! Negen maanden heb je er naartoe geleefd en heb je er alles aan gedaan om je kindje gezond op de wereld te brengen. Maar als die prachtige baby dan eindelijk in je armen ligt, wat dan? Wat als de realiteit heel anders is dan je verwachtingen, en zelfs tegenvalt? Als die beloofde roze wolk meer op een donderwolk lijkt?

Geniet er maar van! Hoe vaak hoor je als jonge moeder die woorden niet in je kraamtijd? Iedereen, jijzelf en je partner incluis, verwacht groot geluk. Helaas: dat is niet echt een realistische aanname van wat een kersverse moeder staat te wachten. Natuurlijk, als pas bevallen vrouw ben je heus heel gelukkig met de kleine, maar je bent ook in een periode van je leven beland die in het beste geval uitdagend is en in het slechtste loodzwaar. Alles wat je gewend was, staat ineens op zijn kop. Fysiek, psychisch en relationeel. En dat brengt veel stress met zich mee.

Babyblues

Lichamelijk moet je herstellen van de impact die een zwangerschap en een bevalling op een vrouwenlichaam hebben. Die 'fitmoms' die binnen een paar dagen weer in hun skinny jeans passen? Geloof ze niet. Je worstelt wekenlang met pijn in je ‘onderkantje’, zoals kraamverzorgers dat graag noemen. Je bent echt niet meteen weer op je pre-zwangerschapsgewicht (spoiler: misschien kom je dat wel nooit meer). Je lichaam is minder strak dan het was en heeft borsten die je onbekend voorkomen. En dan ben je ook nog voortdurend in tranen. Die babyblues wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een mix van biologische, sociale en psychische factoren zoals: het na de bevalling plotseling zakken van hormoonspiegels, ineens thuis zitten met een baby terwijl je altijd een druk zelfstandig leven hebt geleid, de heftige ervaring van een problematische zwangerschap of bevalling. Het is hoe dan ook allemaal anders dan je verwachtte, en niet die roze wolk waarop je dacht te gaan zitten toen je al die mooie verhalen van andere moeders hoorde en die je zag op talloze instagrampagina’s waar het babygeluk van afspatte.

Realistisch beeld

Terwijl je worstelt met de tegenvallende werkelijkheid, realiseer je je dat je ook nog moet dealen met de veranderde verhouding tussen jou en je geliefde, die vader is geworden. Je bent nu naast partners ook ouders, hoe doe je dat? Zullen jullie ooit nog tijd voor elkaar hebben, een nacht doorslapen zonder huilende baby, of – om het ondenkbare maar te noemen – seks hebben? Het is al met al best véél. En het is allemaal niet snel voorbij: doorgaans ben je pas zo'n negen maanden na de geboorte van je baby weer de oude, of beter gezegd: de nieuwe versie van jezelf. Het helpt als je een realistisch beeld hebt van de kraamtijd en het ouderschap. 

 

Prof. dr. Marc Spaanderman, gynaecoloog aan het Maastricht UMC+:

‘De roze wolk is maar voor weinig pas bevallen vrouwen weggelegd’

Sluit de enquête