Mondhygiëne: houd je mond gezond

Houd je mond gezond
Goede mondhygiëne is belangrijk, voor gezonde tanden en tandvlees. De experts van het Maastricht UMC+ geven uitleg over de klachten die je kunt krijgen aan je gebit en in je mond, en geven tips om je mond (én de rest van je lichaam) zo gezond mogelijk te houden.

Dit kan er misgaan in je mond

Door alles wat je op een dag eten en drinken, ontstaat er een wit-gelig laagje vol bacteriën op je tanden: tandplak. De bacteriën die hier in zitten, kunnen gaatjes (ofwel cariës) en tandvleesontsteking veroorzaken. Gezond tandvlees is roze of wit-roze van kleur en sluit goed aan rond de tanden. Maar als zich via tandplak agressieve bacteriën tussen je tandvleesranden en tanden nestelen, kan je tandvlees ontstoken raken. De tandvleesranden zijn dan rood en een beetje opgezwollen.

Parodontitis

Erger wordt het als de ontsteking onder de randen van het tandvlees zakt en in de ruimten (pockets) tussen tandvlees en tanden komt. Dat wordt parodontitis genoemd. De ontsteking kan het tandvlees verder aantasten en uiteindelijk het kaakbot, waarbij zelfs tanden en kiezen kunnen loskomen. Ongeveer tien tot vijftien procent van de Nederlanders kampt met parodontitis. Niet iedereen gaat er mee naar de tandarts of mondhygiënist; tandvleesontstekingen kunnen lang ongemerkt sluimeren. Maar het kan bijna altijd heel goed worden behandeld. Belang rijk, want zo voorkom je dat slechte bacteriën in je bloedbaan terecht komen.

Klachten bij tandvleesontstekingen

Dat is het probleem: die zijn er vaak niet. Bijna iedereen heeft weleens last van ontstoken tand- vlees zonder het te merken. Een forse tandvleesontsteking gaat soms alleen gepaard met wat rood, gezwollen en/of bloedend tandvlees. Zelfs als de ontsteking zich verder heeft uitgebreid naar het bot kan dat zonder pijn of andere klachten verlopen. Dat is de valkuil van tandvleesontstekingen: een in ernst vergelijkbare ontsteking op een arm of been zou al gauw een alarmerende wond opleveren. Maar tandvleesontstekingen verlopen dus vaak sluipend. Dat maakt het des te belangrijker om je mond altijd goed te verzorgen, zodat foute bacteriën geen kans krijgen.

Let extra op als je tandvlees:

  • rood is
  • gezwollen is
  • vaak bloedt bij het poetsen
  • pijnlijk is

Waarom goede mondhygiëne belangrijk is voor de gezondheid van je hele lichaam

Sluit de enquête