
Als wij – en andere welvarende westerlingen – op de oude voet verder gaan met het eten van te veel vlees, suiker en vet, dan zullen aandoeningen als obesitas, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten explosief toenemen. Ongezond eten maakt wereldwijd meer zieken en doden dan tabak, drugs, alcohol en onveilige seks samen, zeggen de wetenschappers. Tegelijkertijd sterven aan de andere kant van de wereld mensen van de honger. De huidige voedselproductie zal bovendien de aarde meer en meer uitputten en onleefbaar maken.
Al die problemen worden alleen maar groter als de wereldbevolking in 2050 is gegroeid naar 10 miljard. En dus moeten we met z'n allen meer aan het plantaardige en minder aan het dierlijke voedsel. De doorsnee eter mag volgens dit gezonde en duurzame dieet per dag maar 43(!) gram vlees en dan liefst kip en ander pluimvee. Als je weet dat de gemiddelde Nederlander dagelijks ruim 100 gram vlees eet en velen onvoldoende groenten eten, wordt duidelijk dat dit nog een flinke uitdaging zal worden.
Het dieet voor de 21ste eeuw bevat behalve weinig vlees ook slechts een klein beetje vis en zuivel, bijna geen suiker, vet en geraffineerde granen, maar wel veel groenten, noten, peulvruchten, volkoren granen en fruit. "En dat is eigenlijk niet heel anders dan de Schijf van Vijf en het mediterrane dieet dat al jaren als de meest gezonde variant wordt gezien", aldus Corrie van de Weijer, diëtiste aan het Maastricht UMC+.
Meer over de Schijf van Vijf op www.voedingscentrum.nl.
Gezonde én lekkere vegetarische recepten van Gezond Idee https://gezondidee.mumc.nl/verrukkelijk-vega