Maar liefst één op de vijf Nederlandse kinderen is te dik. In Limburg is de situatie nog ernstiger: gemiddeld is 16% van de Nederlandse kinderen tot 18 jaar te dik, in Limburg is dat 18%. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten heeft 17% van de kinderen last van overgewicht. We hebben dus te maken met een alarmerend hoog aantal ongezonde kinderen. En daarom bindt de overheid, samen met artsen, diëtisten en psychologen, steeds meer de strijd aan met fastfood, frisdranken, koekjes en chips. Het alternatief: een gezonde levensstijl met goed eten en meer beweging.
Hoe kan een obees kind worden geholpen?
Overgewicht bij kinderen verdwijnt niet vanzelf
Dik maakt ziek
Dat er gewaarschuwd wordt om kinderen gezond te laten leven, is niet omdat dun nu eenmaal de mode is. Kinderen met overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) lopen gevaar op allerlei ingrijpende ziektes: hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, galstenen, leveraandoeningen, diabetes en zelfs astma. Allemaal aandoeningen die levens bekorten of waar je een leven lang last van hebt. Het is zelfs onlogisch geworden om diabetes type 2 nog steeds 'ouderdomssuiker' te noemen, omdat jonge kinderen met obesitas hier ook steeds vaker last van krijgen.
Limburgse jeugd gaat gamen voor gezondheid
Dik zijn is ook psychisch ongezond
Overgewicht maakt je ook in psychologisch opzicht ongezond: dikke kinderen zijn vaak het mikpunt van pesterijen, op het schoolplein of gewoon op straat. En ze worden heus niet alleen uitgescholden door hun leeftijdgenoten. Ook volwassenen kunnen een dik kind genadeloos aanspreken op zijn of haar omvang – alsof dat kind met opzet zo zwaar is geworden. Het is allemaal rampzalig voor het zelfvertrouwen van kinderen. Omdat ze fysiek niet zo vlot zijn als hun klasgenoten en zich daarvoor schamen, ontwikkelen ze vaak een hekel aan gymnastiek. En zo verliezen juist zij die het hard nodig hebben alle plezier in eens lekker flink bewegen. Ze raken soms zelfs zo van slag dat ze nog meer gaan eten om zichzelf te troosten – en het is niet moeilijk om uit te tekenen wat hun weegschaal dan laat zien.
Hoe word je zo dik?
Het is een eenvoudig sommetje: als je meer calorieën eet dan je lichaam verbrandt, kom je extra kilo’s aan. Ach, zo’n vaart loopt dat niet, denken we misschien, maar dat doet het wel. Een kind dat bijvoorbeeld iedere dag twee koekjes eet, goed voor honderd calorieën, kan in het ergste geval in één jaar wel 5 kilo aankomen! En hoe vaak geven we hen zonder nadenken niet een koekje bij de thee, een bakje chips voor de tv of een toetje boordevol calorieën?
Overgewicht ontstaat sluipenderwijs
Sluipenderwijs ontstaat zo overgewicht. En wat dan? Minder eten dus. Maar er is weinig zo lastig als het omgooien van eetgewoontes. Ook iedere ouder die wel eens een dieet heeft gevolgd, kan daarover meepraten. Wie eenmaal aan grote hoeveelheden ongezonde en dikmakende voeding is gewend, weet hoe moeilijk het is om een andere manier van eten vol te houden. Een dieet zal voor kinderen als een straf aanvoelen, zeker als ze onvermijdelijk de hele dag worden geconfronteerd met verboden lekkers – thuis, op school en in de winkels.
Lees ook
Onderzoek maagband bij obese kinderen