Hier moet je aan je denken als je een kindje wilt

 

Kinderwens Hier moet je aan denken als je een kindje wilt Zwanger worden? Preconceptie Checklist voor de aanstaande moeder Gezond Idee Maastricht UMC+

Checklist voor de aanstaande moeder:

  • Slik vanaf minimaal vier weken voordat je zwanger wilt worden tot 10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie eenmaal daags een tabletje foliumzuur. Daarmee verklein je het risico dat je baby een ernstige handicap krijgt, zoals een open ruggetje. Foliumzuurtabletten kun je zonder recept kopen bij drogist of apotheek.
       
  • Ook extra vitamine D en calcium zijn belangrijk als je zwanger wilt worden, zeker als je weinig in de zon komt en/of een donkere huidskleur hebt, want dan maak je minder vitamine D aan. Ook vitamine D is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
       
  • Infecties die je vóór of helemaal aan het begin van je zwangerschap krijgt, kunnen een miskraam of een vroeggeboorte veroorzaken. Ze kunnen ook afwijkingen bij de baby tot gevolg hebben. Let dus als je zwanger wilt worden extra goed op je hygiëne. Was je eten goed, gebruik handschoenen bij het werken in de tuin of het verschonen van de kattenbak en was daarna voor alle zekerheid je handen.

 

 

 

Sluit de enquête