Wat te doen bij droge handen of handeczeem?

 

handeczeem

Sinds de uitbraak van het coronavirus wassen we veel vaker onze handen. Je handen wassen en desinfecteren is noodzakelijk, maar kan leiden tot een droge huid of zelfs ernstig handeczeem. We vroegen de experts van de afdeling Dermatologie van het Maastricht UMC+ om advies.

Hoe herken je of je handeczeem hebt?

Dermatoloog dr. Antoni Gostynski van het Maastricht UMC+ legt uit: “Je huid is droog, rood en geïrriteerd en kan een jeukend of trekkend gevoel geven. Daarnaast kunnen er kloofjes of blaasjes aanwezig zijn. De klachten beginnen vaak op je handruggen, tussen je vingers of op je vingertoppen.”

Wat kun je tegen droge handen & handeczeem doen?

“Gebruik regelmatig een vette handcrème om de klachten tegen gaan. Als je last hebt van eczeem of als je in de wintermaanden snel droge handen hebt, dan raden wij je aan om preventief een vette handcrème smeren. Zeker als je een beroep hebt waar je überhaupt al vaak je handen moet wassen en/of desinfecteren, zoals artsen en verpleegkundigen, of kappers. Wanneer je thuis bent, probeer dan je handen zo veel mogelijk te ontzien door handschoenen aan te trekken bij huishoudelijke taken met watercontact. Smeer ook dan je handen regelmatig in met een vette handcrème. Die is verkrijgbaar bij apotheker en drogist.” 

En wat als dit onvoldoende is?

“Als je ondanks het smeren met een vette handcrème klachten blijft houden die pijnlijk zijn en/of die je hinderen in het uitoefenen van je werk, neem dan contact op met je huisarts. Die kan je voorzien van advies en indien nodig doorverwijzen naar een dermatoloog.”  

Algemene corona-informatie

Kijk voor algemene informatie over het coronavirus en de richtlijnen op de website van het RIVM (Rijks Insituut voor Veiligheid en Milieu) en op rijksoverheid.nl.

 

Sluit de enquête