Tips bij hooikoorts

 

tips tegen hooikoorts

In het voorjaar stijgen de temperaturen en komt de natuur tot leven. Dat is prachtig, maar dat betekent ook pollen in de lucht. Van pollen kun je een allergische reactie krijgen ofwel hooikoorts. Wist je dat 15% van de Nederlanders daar in meer of mindere mate last van heeft? De allergische reacties zoals niezen, loopneus en/of traanogen zijn erg vervelend. Vier tips bij hooikoorts:

Tip 1:
Houd het weer in de gaten: op zonnige, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Op diverse websites kun je 'hooikoorts' weerberichten vinden, zoals op www.pollennieuws.nl of www.hooikoortsradar.nl.
 
Tip 2: 
Vermijd de bron van de allergie:  loop niet over een pas gemaaid grasveld als je allergisch bent voor grassen. De huisarts kan aan de hand van een huid en/of bloedtest uitzoeken waar je allergisch voor bent.

Tip 3:
Houd ramen en deuren dicht: door de wind kunnen de pollen naar binnen waaien. Frisse lucht binnen laten doe je dan in de ochtend, avond of vlak na een regenbui want dan zijn er minder pollen in de lucht.

Tip 4:
Verminder klachten met medicijnen: een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt is 'histamine'. Klachten bij hooikoorts kunnen verminderd worden met antihistaminica, een stof die de werking van histamine blokkeert. In de drogist kun je al verschillende geneesmiddelen vinden tegen hooikoorts.

Hooikoorts beïnvloedt rijvaardigheid

Hooikoorts heeft een negatieve invloed op de rijvaardigheid, vergelijkbaar met alcoholconsumptie. Het is daarom zeer belangrijk dat hooikoortspatiënten hun anti-allergie medicijnen nemen. Lees meer 

Bekijk ook het interview met onderzoeker Erik Vuurman van het Maastricht UMC+ hierover bij RTL4 Nieuws: Waarom je hooikoorts niet moet onderschatten.

Meer over allergieën

 

Gezond Idee nieuwsbrief

 

 

 

 

 

 

  

Sluit de enquête