Wees alert op huidkanker: check je vlekjes, plekjes, bultjes

Hoe geniet je van de zon zonder dat het risico op huidkanker stijgt? En hoe onderscheid je een huidtumor van alle onschuldige plekjes? De huidexperts van Maastricht UMC+ geven uitleg en advies.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen bijna 70.000 mensen in Nederland huidkanker en overlijden ongeveer 900 mensen aan de gevolgen ervan. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt er ooit in z’n leven mee te maken. En dat aantal stijgt al jaren.

Zonlicht is de grote boosdoener. Regelmatige blootstelling van de huid aan uv-straling en met name overdadig zonnebaden en zonnebankgebruik kunnen ernstige schade veroorzaken. Vooral mensen met blond of rossig haar en een lichte, sproeterige huid die snel verbrandt, lopen veel risico.

Ontdek je plekje

Hoe eerder je huidkanker ontdekt en laat behandelen, hoe groter je kans op volledig herstel. Check dus regelmatig je hele lichaam van top tot teen, op zoek naar vreemde bultjes, wondjes, korstjes of vlekjes die van kleur, vorm of formaat veranderen.

Maak foto’s van verdachte plekjes zodat je ze bij een volgende controle kunt vergelijken. Laat je rug en achterhoofd nakijken door iemand anders (liefst steeds door dezelfde persoon) of gebruik een spiegel. Twijfel je over een plekje? Ga dan altijd bij je huisarts langs.

Check via de ABCDE-methode

De de ABCDE-methode is een handig hulpmiddel bij het checken van verdachte moedervlekken (zie afbeelding).

Asymmetrie – de moedervlek is niet rond maar asymmetrisch;
Begrenzing – de rand van de moedervlek is grillig;
Colour/kleur – de moedervlek bestaat uit meerdere kleurtinten;
Diameter – de vlek is groter dan een halve centimeter;
Evolutie – de moedervlek verandert van vorm of kleur en jeukt of bloedt.

“Wacht niet te lang met verdachte plekjes”, waarschuwt ook dr. Marieke Reinders, dermatoloog van het Maastricht UMC+: “Op de dermatologiepoli zien we melanomen tegenwoordig in een steeds eerder stadium. Gelukkig, want wanneer een melanoom vroeg wordt ontdekt, is deze vorm van huidkanker goed te behandelen en is de kans op uitzaaiingen kleiner. Goede voorlichting – zoals in dit artikel – heeft dus effect. Door Covid-19 zagen we het afgelopen jaar op de poli minder mensen met verdachte plekjes. Mogelijk gaan mensen nu minder snel naar de huisarts. Dat kan gevaarlijk zijn. Wacht niet tot na corona, maar kom langs met plekjes die je niet vertrouwt. Onze afdeling Dermatologie van het Maastricht UMC+ is gespecialiseerd in dermato-oncologie en we hebben het hele behandelarsenaal op het gebied van huidkankerzorg in huis.”
Meer info

Checken met een app?

Er zijn meerdere apps op de markt, waarmee je plekjes op je huid in de gaten kunt houden, zoals de bekroonde Huidmonitor van de Stichting Melanoom. Het zijn volgens dermatologen handige hulpmiddelen en een goede geheugensteun om regelmatig te checken, maar voor de juiste diagnose moet je toch echt naar een arts. Daar is zo’n app niet betrouwbaar genoeg voor.

Ook interessant

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Wees alert op huidkanker
Illustratie Yke Bartels
Sluit de enquête