Wanneer je extra goed op je mondhygiëne moet letten

Wanneer je extra goed op je mondhygiëne moet letten
Prof. dr. Peter Kessler, hoofd Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Maastricht UMC+, legt uit wanneer het extra belangrijk is om goed voor je gebit en mond te zorgen.

Diabetespatiënten opgelet!

Voor diabetespatiënten is een goede mondzorg extra belangrijk. Een droge mond bevordert het ontstaan van gaatjes en tandvleesontsteking. En diabetespatiënten (maar ook mensen die bepaalde medicijnen slikken) hebben vaker een droge mond. Ook hebben veel mensen met diabetes een slechtere doorbloeding van het lichaam. De bloed- vaatjes raken dan beschadigd, ook in het tandvlees, waardoor wondjes en ontstekingen slechter genezen. En ontstekingen in het lichaam zorgen weer voor een hogere bloedsuiker. Zo ligt er een vicieuze cirkel op de loer voor diabetespatiënten. Prof. dr. Peter Kessler: "Kauwen op suikervrije kauwgom bevordert de speekselproductie. En natuurlijk is het belangrijk regelmatig bij de tandarts langs te gaan voor advies op maat." Meer op www.diep.info, zoek op 'tandvlees'.

Extra aandacht voor ouderen

Volgens de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (KNMT) dreigen ouderen een vergeten groep te worden als het om tandheelkundige zorg gaat. Er is nauwelijks tijd bij verzorgers om extra aandacht aan het gebit te geven, terwijl juist ouderen dat hard nodig hebben. Want het gevolg van slechte mondhygiëne is dat mensen die toch al zwak zijn eerder kunnen overlijden. Zo blijkt uit onderzoek dat bijna de helft van de ouderen die in een zorginstelling wonen bacteriën in hun mond hebben die longontsteking kunnen veroorzaken. En een op de tien verpleeghuispatiënten overlijdt daar aan. Het feit dat ze vaak medicijnen slikken die de speekselproductie afremmen, vormt een extra risico, want in een droge mond kan tandvleesontsteking verergeren.

Zwanger of kinderwens?

Tijdens de zwangerschap is het risico op ontstoken tandvlees groter, omdat je lichaam vanwege de hormonen overgevoelig reageert op tandplak. Onderzoek suggereert dat vrouwen bij wie niet alleen het tandvlees is ontstoken, maar ook het kaakbot is aangedaan (parodontitis), een groter risico hebben op een te vroeg geboren kind of een miskraam. Dit verband wordt momenteel ook onderzocht in het Maastricht UMC+. Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het dus belangrijk je gebit goed te verzorgen en te laten controleren door de tandarts.

Sluit de enquête