Daarom zou je insecten moeten eten

Iedere dag maak je spiereiwit aan en breek je spiereiwit af. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van je spieren. Om je spiermassa op peil te houden of te laten groeien, moet je iedere dag voldoende eiwit innemen (ten minste 0,8 à 1 gram per kilo lichaamsgewicht). Dierlijke eiwitten zijn daarvoor het beste. Onderzoeker Wesley Hermans, van de vakgroep Humane Biologie van MUMC+, ontdekte dat eiwit uit insecten net zo goed voor de groei van je spieren is als eiwit uit melkproducten. Hij vertelt waarom je insecten zou moeten eten.

Maar eerst, hoe heb je ontdekt dat insecteneiwit net zo goed is als eiwit uit melkproducten?
“We hebben voor ons onderzoek meelwormen gebruikt. Om goed te kunnen zien wat insecteneiwit in de spieren doet, moesten we een tracer (chemisch vlaggetje) ‘inbouwen’ in de meelwormen.  We hebben daarom voedsel voor ze gemaakt met daar een tracerstof doorheen gemixt. Door een gespecialiseerde fabrikant zijn de meelwormen vervolgens bewerkt tot poeder. Van dat poeder hebben we in ons lab meelworm-shakes gemaakt die de ene groep proefpersonen te drinken kreeg. De andere groep proefpersonen dronk melkeiwit. Door het chemisch vlaggetje konden we precies zien waar het insecteneiwit in het lichaam terecht komt en hoe het ingebouwd wordt in de spieren. Daaruit bleek dat het iets langer duurt voordat de insecteiwitten zijn opgenomen door het lichaam. Maar verder is er nauwelijks verschil. Ze zijn even goed als melk eiwit voor de spieropbouw.”

Maar waarom insecten eten? Is dat niet raar?
“Over de hele wereld worden door miljoenen mensen insecten gegeten. In het Westen zijn we dat inderdaad nog niet gewend. Reden om insecten te eten is dat de wereldbevolking groeit en de vraag naar vlees en zuivel stijgt. Daarom is er steeds meer aandacht voor alternatieve, duurzame eiwitbronnen. Uit ons onderzoek blijkt dat insecten een bron zijn van hoogwaardige kwaliteit eiwitten. Daarnaast bevatten ze ook andere voedingsstoffen die we nodig hebben. Bovendien kun je hun voedingswaarden makkelijk beïnvloeden met het voedsel dat je ze geeft. Verder kunnen insecten vaak duurzamer en milieuvriendelijker worden geproduceerd dan vlees of zuivel. Bij insecten is bijvoorbeeld de ‘food conversion ratio’ veel gunstiger. Dat wil zeggen dat je veel minder voeding en energie nodig hebt om een kilo eiwit uit meelwormen te verkrijgen, vergeleken met een kilo eiwit uit vlees. 
Overigens eet je al vaker insecten dan je weet. Ze worden vaak gebruikt om voedingsmiddelen te kleuren. Zo komt de mooie roze kleur in roze koeken, kauwgum en aardbeienyoghurt vaak door karmijnkleurstof van cochenilleluizen. En ook in chocolade kunnen insecten zitten: de eitjes van de cacaomot.”  

Hoe lang gaat het duren voordat we in Nederland insecten eten normaal vinden?
“Er is natuurlijk al veel aandacht voor alternatieve eiwitbronnen. Ik denk dat de komende jaren insecten eten ook populairder wordt en dat we echt ontwikkelingen gaan zien. Online zijn er nu al diverse webshops te vinden die producten met insecten verkopen: pasta, meel, falafel, brood, insectenburgers et cetera. Maar die producten zijn nu nog duur. Er zullen uiteindelijk meer producten bijkomen en ze zullen goedkoper worden. Maar hoe lang het duurt voordat we insecten eten normaal vinden, is moeilijk te zeggen.”

Meer op mumc.nl, zoek op  ‘Insecten als eiwitbron voor groeiende spieren’.

Mocht je geïnspireerd zijn geraakt en wil je ook eens insecten proberen? Een waarschuwing: vang ze niet zelf in je achtertuin. Insecten in stedelijke gebieden zitten namelijk vol verdelgingsmiddelen. En niet alle insecten zijn veilig om te eten. Koop ze daarom in de winkel of online.

Insecten
Foto MUMC+
Sluit de enquête