Wat te doen aan puistjes acne
Iedereen heeft er wel eens één en altijd op een moment dat het slecht uitkomt: een pukkel, pal in je gezicht. In feite is er weinig aan de hand, het is vaak gewoon een verstopte of ontstoken porie. Wat kun je het beste doen bij puistjes? De experts van Maastricht UMC+ weten raad.

Juist pubers zijn vaak het slachtoffer van deze ondingen als gevolg van de grote veranderingen in hun hormoonhuishouding. De talgkliertjes in de huid worden groter en produceren meer talg. Bovendien is die talg ook nog eens dikker. Gevolg: verstoppingen in de poriën, die dankzij de bacteriën die in de talg zitten ontstekingen tot gevolg kunnen hebben, puistjes dus. 

Nooit puistjes uitdrukken

Voor jong en oud geldt: nooit puistjes uitdrukken! Dan kunnen namelijk littekens ontstaan. Jeugdpuistjes gaan meestal na verloop van tijd vanzelf over. Wie er chronisch last van heeft, kan van de dermatoloog of huisarts een lokaal te gebruiken Vitamine A-preparaat of antibioticum voorgeschreven krijgen.

Pillen bij ernstige acne

Soms is er sprake van ernstige acne en wordt het tijd voor pillen. De dermatologen van het Maastricht UMC+ bereiken goede resultaten met isotretinoine, een middel dat in het verleden wel eens negatieve publiciteit kreeg vanwege de bijwerkingen. En dat is ergens wel jammer, want tijdig hiermee beginnen, kan lelijke littekens helpen voorkomen.

Er zijn vermoedens dat genetische factoren een rol spelen bij het ontstaan van acne. In een groot internationaal onderzoek, waaraan ook het Maastricht UMC+ deelneemt, wordt dit onderzocht.
Lees meer over het onderzoek

Meer over acne 

Aanmelden nieuwsbrief
Sluit de enquête