Antioxidanten slikken: kijk uit!

Engelse en Maastrichtse onderzoekers waarschuwen voor het slikken van antioxidanten. Veel mensen slikken antioxidanten om ziekte te genezen of te voorkomen. Uit hun onderzoek blijkt dat dit alleen helpt bij een duidelijk vitaminegebrek. Sommige antioxidanten kunnen zelfs een schadelijke werking hebben.

Onderzoekers prof.dr. Pietro Ghezzi van de Brighton en Sussex Medical School en prof.dr. Harald Schmidt van het Maastricht UMC+hebben de voordelen van het gebruik van antioxidanten ter voorkoming of genezing van ziekte onderzocht en komen tot de conclusie dat het innemen hiervan geen voordelen heeft. Professor Ghezzi: "Veel mensen gaan ervan uit het gebruik van antioxidanten goed voor ze is. Ons onderzoek toont aan dat dit alleen het geval is als iemand gediagnostiseerd is met een duidelijk vitaminetekort."

Meer over antioxidanten

In geen enkel onderzoek is gebleken dat antioxidanten enig voordeel hebben. Integendeel, sommige zijn zelfs schadelijk. Dat komt omdat bij het gebruik van antioxidanten de zuurstofmoleculen niet alleen ziektes triggeren, maar ook het immuunsysteem en de synthese van hormonen en dat kan schadelijk zijn en een negatief netto-effect opleveren.

Professor Schmidt "Niettemin kan oxidatieve stress onder bepaalde voorwaarden voor ziektes belangrijk zijn. Dit zou dan niet met antioxidanten maar met klassieke medicijnen behandeld kunnen worden. Deze bestrijden alleen die bronnen van zuurstofmoleculen die ziekte veroorzaken en laten bronnen van de gezonde zuurstofmoleculen onaangetast.

Oxidatieve stress

Ons lichaam heeft zuurstof nodig. Diezelfde zuurstof kan ook de veroorzaker van oxidatieve stress en ziekte zijn. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Het kan onder meer ontstaan door overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, lichamelijke of psychische stress, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht. Om dit tegen te gaan, slikken veel mensen antioxidanten als aanvulling op hun voeding.

De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd het gezaghebbende British Journal of Pharmacology.

 

Aanmelden Gezond Idee nieuwsbrief

 

Sluit de enquête