Schimmels in je lichaam ofwel invasieve schimmels

invasieve schimmel
Wereldwijd gezien vormen invasieve schimmels een groot probleem. Dr. Astrid Oude Lashof, internistinfectioloog bij het Maastricht UMC+, geeft uitleg over de oorzaken van invasieve schimmels en hoe je je ertegen kunt wapenen. 

Huidschimmels kunnen buitengewoon hinderlijk zijn, zeer ernstig zijn ze meestal niet. Maar huidschimmels hebben gevaarlijke verwanten: de invasieve schimmels. Via het bloed kunnen ze in de longen, hersenen, nieren en lever doordringen.

Wereldwijd gezien vormen invasieve schimmels een groot probleem: jaarlijks overlijden ongeveer 1,5 miljoen mensen aan dergelijke schimmelinfecties, weet dr. Astrid Oude Lashof, internistinfectioloog bij het Maastricht UMC+. “Maar je hebt het dan wel over schimmels van over de hele wereld, ook schimmels die niet in Europa voorkomen.” 

Maar invasieve schimmels rukken toch op? 

“We zien ze inderdaad steeds meer, maar in Nederland is het vrij goed onder controle. Dat we ze steeds meer zien, komt doordat we mensen steeds langer in leven kunnen houden, ook als ze ernstig ziek worden. Ze gaan dan door een diep dal en vooral in dat diepe dal is er een verhoogd risico op schimmelinfecties. Ze kunnen bijvoorbeeld besmet raken door de Aspergillus, een schimmel die een ernstig ziektebeeld geeft. Het sterftepercentage bij mensen met die schimmelinfectie is dertig tot zestig procent, afhankelijk van de plaats in het lichaam en de onderliggende ziekte.”

Hoeveel risico lopen gezonde mensen om besmet te raken met een invasieve schimmel? 

“Invasieve schimmels komen bijna altijd voor bij mensen die ernstig ziek zijn of zijn geweest. Ook mensen die een heel zware griepinfectie hebben bijvoorbeeld en daarmee op de intensive care terechtkomen, kunnen Aspergillusin de longen krijgen. Daarom krijgt ook iedereen die in het Maastricht UMC+ met griep op de IC belandt antischimmelmedicatie.”

Zijn er zorgen over de toenemende resistentie van invasieve schimmels?

“Ja, vooral als het om de Aspergillusgaat. De afgelopen vijf à tien jaar zien we bij invasieve schimmels een toenemende resistentie tegen antischimmelmiddelen met weinig bijwerkingen die in tabletvorm toegediend kunnen worden. In plaats daarvan krijg je dan middelen met meer bijwerkingen die alleen via een infuus toe te dienen zijn.”

Sluit de enquête