Hormonen
Het woord hormoon komt van een Grieks woord dat 'in beweging zetten' betekent. En zo is het ook: hormonen bepalen alles in ons leven, zelfs onze emoties. Lees meer over onze hormoonhuis-houding.

Enkele hersenhormonen* op rij:

  • Adrenaline: de stimulator die je lichaam helpt bij stress.
  • Acetylcholine: betrokken bij herinnering, gedachten en alertheid.
  • Dopamine en Noradrenaline: de 'feel good' neurotransmitters voor energie en controle.
  • Endorphinen: geven je een gevoel van euforie.
  • GABA: de rustgevende neurotransmitter die geassocieerd wordt met angst en epilepsie.
  • Glutamaat: een ophitsende neurotransmitter, betrokken bij het cognitieve vermogen van je hersenen.
  • Oxytocine en vasopressine: zijn de 'knuffelhormonen' waardoor je je als baby veilig en welkom in de wereld voelt. En ze helpen je ook om zelfvertrouwen te ontwikkelen – en dat is zelfs belangrijk bij het aanknopen van relaties op latere leeftijd!
  • Serotonine: een stemmingsregulator. Serotonine ontregeling is verantwoordelijk voor psychische problemen zoals depressie, eetstoornissen en slaapproblemen.

Geslachtshormonen maken het verschil

  • Estradiol: het vrouwelijk geslachtshormoon. Zorgt er tijdens de pubertijd voor de groei van de borsten en de ontwikkeling van de baarmoeder
  • Testosteron: is het belangrijkste mannelijk geslachtshormoon. Het maakt tijdens de zwangerschap van de aanvankelijk geslachtsloze foetus een jongetje; tijdens de puberteit zorgt het ervoor dat de penis, de zaadballen en de prostaat van de jongen groeien, zijn stem daalt en hij een mannelijke lichaamsvorm en beharing ontwikkelt. Meer over testosteron

Geslachtshormonen remmen groei

Je beenderen bevatten groeischijven die ervoor zorgen dat je bot aanmaakt. Zolang die groeischijven actief zijn, blijf je groeien. Maar groei je te hard, dan helpt het toedienen van geslachtshormonen om je groeischijven wat vroeger te sluiten waardoor de groei wordt afgeremd. Er is wel een kans dat kinderen die deze behandeling hebben ondergaan op latere leeftijd problemen krijgen met hun vruchtbaarheid. Maar de onderzoeken hiernaar geven op dit moment nog geen definitieve conclusies.

Schildklierhormoon

Schildklierhormoon is nodig voor de hersenontwikkeling. Een foetus kan de eerste drie maanden zelf geen schildklierhormoon aanmaken. Gelukkig kan hij het in die eerste maanden van zijn moeder krijgen. Zwangere vrouwen die ooit een schildklierafwijking hadden, moeten daarom altijd laten controleren of ze voldoende hormoon aanmaken – zelfs al zijn ze al jarenlang genezen.

Te klein voor je leeftijd? Te weinig groeihormoon?

Als je veel te klein bent voor je leeftijd, kan dat duiden op een tekort aan groeihormoon. Dan wordt dat onderzocht: je groeicurve plus de lengte van je beide ouders kunnen voorspellen of alles volgens verwachting verloopt of dat je een groei-achterstand hebt die behandeld kan worden – of dat er iets anders aan de hand is.

Premenstrueel syndroom PMS door hormonen

Het premenstrueel syndroom, dat een paar dagen voor de menstruatie de kop opsteekt, is uitsluitend te wijten aan hormoonschommelingen. Als je er aan lijdt (zo kunnen we dat gerust stellen), voel je je somber, snauw je je omgeving af, grijp je naar zoetigheid en vreet calorieën tot je nóg somberder bent. Heel erge PMS? Doe er dan iets aan! Bespreek bijvoorbeeld met je dokter of het een idee is om de anticonceptiepil zonder onderbreking door te slikken.

Doe-het-zelf hormonen?

Op internet lijkt bijna elk hormoon te koop, in pilvorm of als kruidenmix. Er worden gouden bergen beloofd en het is natuurlijk verleidelijk om dergelijke preparaten online te bestellen, maar wie beseft hoe ingewikkeld en verfijnd het menselijk lichaam in elkaar zit, houdt liever z'n geld in z'n zak. Zelfs al zouden er stoffen te koop zijn waarmee je werkelijk kunt afvallen of die helpen bij een erectiestoornis en haar- en spierverlies, dan nog is het gevaarlijk om die zonder controle van een arts te gebruiken.

*bron: www.circadian.nl/

Gezond Idee
Sluit de enquête