Woekerend baarmoederslijmvlies: endometriose

 endometriose
Soms wijzen ernstige pijnklachten op andere zaken, zoals endometriose. Dan groeit er weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Hoogleraar Algemene gynaecologie prof. dr. Marlies Bongers aan het Maastricht UMC+, vertelt je wat je moet weten over endometriose. 

“Endometriose is een chronische aandoening die bij ongeveer 10 procent van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd in meer of mindere mate voorkomt. Het woekerende weefsel kan groeien in bijvoorbeeld de eierstokken, de darmen of de blaas en daar verklevingen en ontstekingen veroorzaken. De aandoening kan zeer pijnlijk zijn en vruchtbaarheidsproblemen geven.”

Klachten bij endometriose
“De klachten die bij endometriose horen zijn soms vaag, denk: buikpijn, pijn bij plassen/poepen/gemeenschap, pijn in de onderrug en bovenbenen, vooral tijdens de menstruatie, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Bovendien komen deze klachten ook bij andere ziektes voor, waardoor de diagnose soms pas laat gesteld wordt.” 

“Er wordt onderzoek gedaan naar endometriose. Genetische factoren lijken een rol te spelen, maar er is nog veel onduidelijk. De klachten kunnen onderdrukt worden door continue hormonen te gebruiken zoals de anticonceptiepil of het hormoon afgevende Mirena-spiraaltje. Bespreek dit met je huisarts.”

Lees ook

Endometriose: tips & adviezen

Sluit de enquête