Tips tegen wagenziekte

 

Tips tegen wagenziekte

Wagenziekte is natuurlijk heel erg lastig. Hoe kun je je reis nou een stuk aangenamer maken? Deze 7 tips van evenwichtsexpert prof. dr. Raymond van de Berg helpen wagenziekte te voorkomen en verhelpen:

Tip 1. Zoek afleiding, verplaats je aandacht! Het blijkt goed te werken om je bijvoorbeeld volledig te richten op een computerspel. Door volledig in het spel te duiken, zijn de hersenen en al je aandacht gericht op een spel dat een snelle actie en reactie vergt. De slingerende bergweggetjes merk je daardoor niet op en daarmee wordt wagenziekte voorkomen. Dus wellicht niet alleen een idee voor de kinderen op de achterbank, maar ook voor de volwassen bijrijder voorin? Let wel op: een boek lezen is een slecht plan. Met lezen wordt je veel minder afgeleid van de autobewegingen dan bij een computerspel: het is minder interactief, je kijkt alleen maar en daardoor vallen de bewegingen van de letters juist meer op en blijf je je bewust van de autobewegingen en wordt het oriëntatieprobleem niet voorkomen.

Tip 2. Volg de weg! Probeer je te focussen op objecten in de verte door de voorruit van de auto. Op deze manier zal het oriëntatieprobleem minder snel ontstaan. Wellicht is het daarom een minder goed idee om kinderen achterin door het zijraampje van de omgeving te laten genieten.

Tip 3. Vermijd het drinken van alcoholische dranken. Alcohol beïnvloedt namelijk het evenwichtsorgaan in negatieve zin. Dit kan je er niet bij hebben als je ook vele hobbels en bochten door moet!

Tip 4. Zorg voor ventilatie, open de raampjes voor zuurstof. Regelmatig frisse lucht doet wonderen.

Tip 5. Probeer zo min mogelijk slingerende wegen te berijden. Een route met voornamelijk snelwegen is een beter plan.

Tip 6. Als de misselijkheid wordt veroorzaakt door oprispingen van maagzuur, is het verstandig om iets te eten. Hierdoor wordt het overtollig maagzuur aan het werk gezet en zal daardoor minder voor oprispingen en misselijkheid zorgen.

Tip 7. Neem 1 à 2 uur voor vertrek reistabletten in. Reistabletten verminderen de gevoeligheid van het braakcentrum. Zowel kinderen als volwassenen mogen dit maximaal drie keer per dag gebruiken. Kijk voor de dosering en bijwerkingen (zoals slaperigheid) op de verpakking. Reistabletten zijn te verkrijgen bij de apotheek en drogist.

Evenwichtsexpert prof. dr. Herman Kingma legt uit hoe wagenziekte ontstaat

Bekijk ook het interview met KNO-arts prof. dr. Raymond van den Berg over wagenziekte op 1Limburg 

 

Gezond Idee

 

Sluit de enquête