Pepermuntolie helpt bij prikkelbaredarm-syndroom

prikkelbare-darmsyndroom
Foto iStock
Pepermuntolie zorgt voor verlichting van buikpijn, fysiek ongemak en ernst van de klachten bij patiënten met het prikkelbaredarm-syndroom (PDS). Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo'n 200 patiënten. "Pepermuntolie is echter geen wondermiddel", nuanceert maag-, darm- en leverarts dr. Daniel Keszthelyi. "Maar het heeft wel degelijk positieve effecten voor patiënten."

Zo'n 10 tot 15 procent heeft last van het prikkelbaredarm-syndroom (PDS). Je hebt dan vooral last van buikpijn en een verstoord ontlastingspatroon. Daarnaast heeft PDS ook een maatschappelijke impact. Denk aan ziekteverzuim, verminderde productiviteit en soms psychische klachten zoals angst of somberheid.

Er zijn al langer aanwijzingen dat pepermuntolie verlichtend kan werken, maar tot op heden was dat niet goed onderzocht. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ namen dan ook de proef op de som.

Positief effect op PDS

In totaal deden 190 patiënten met PDS mee aan het onderzoek. Ze werden verdeeld over drie groepen. Eén groep kreeg acht weken lang drie maal daags een capsule met pepermuntolie die vrijkomt in de dunne darm. Een andere groep een andere capsule, waarvan de olie werd afgegeven in de dikke darm en de laatste groep kreeg een placebo (nepmiddel).

De resultaten laten zien dat de capsule waarbij de pepermuntolie in de dunne darm wordt afgegeven verschillende positieve effecten heeft ten opzichte van het placebo. Er werd minder buikpijn en fysiek ongemak gerapporteerd. Daarnaast werd ook de ernst van de PDS-klachten lager. De alternatieve capsule, waarbij de pepermuntolie wordt afgegeven in de dikke darm, bleek geen meerwaarde te hebben.

Laagdrempelig middel

Ondanks de positieve onderzoeksresultaten halen de pepermuntoliecapsules bij PDS niet de meest strikte normen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het European Medicines Agency (EMA) waar geneesmiddelen voor PDS aan moeten voldoen. "Daarvoor was de onderzoeksgroep vermoedelijk te klein", zegt MDL-arts dr. Daniel Keszthelyi.

"Patiënten moeten dan ook niet denken dat pepermuntolie hét wondermiddel is tegen PDS. Ons onderzoek laat echter wel zien dat het wel degelijk verlichting kan bieden. Daarnaast is het zonder recept verkrijgbaar en dus laagdrempelig." Hoewel pepermuntolie weinig bijwerkingen kent, is het is altijd aan te bevelen om eerst te overleggen met je huisarts of behandelend arts, voordat je het middel gebruikt.

Het onderzoek naar pepermuntolie is getiteld PERSUADE en is uitgevoerd met behulp van subsidie het ZonMW-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en Will Pharma. Het doel van het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van bestaande geneesmiddelen. De studie is tevens onderdeel van promotieonderzoek van arts-assistent Zsa Zsa Weerts naar de behandeling van PDS. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology.

Sluit de enquête