Blauwe-vruchtenjam met limoen (met veel minder suiker)

Homemade blauwe-vruchtenjam met limoen (met minder suiker)
Voor 5 potten jam

 • 1 kg blauwe pruimen
 • 600 g bramen
 • 600 g blauwe bessen
 • 2 limoenen
 • 50 g geleipoeder
 • 350 g suiker
 • 5 schone (weck)potten (à 500 ml)
 1. Maak alle fruit schoon. Halveer de pruimen, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Boen de limoenen schoon, rasp de groene schil eraf en pers de vruchten uit.
 2. Meng in een pan het fruit met het limoensap, de -rasp, de geleipoeder en de suiker en laat minstens 30 min. marineren.
 3. Breng het fruit langzaam en al roerende aan de kook. Kook het fruit 1-1½ minuut goed en neem de pan van het vuur. Voeg desgewenst naar eigen smaak wat extra suiker toe.
 4. Schep de warme, nog vloeibare jam in de potten. Sluit de potten en laat ze omgekeerd 15 min. afkoelen. Keer de potten weer en laat ze helemaal afkoelen. Ongeopend is de jam 4 maanden houdbaar op een koele en donkere plek. Bewaar een geopende pot jam in de koelkast.

Bereiding: 20 minuten + 30 minuten marineren + afkoelen

Per pot: 515 kcal / 1 g vet / 5 g eiwit / 110 g koolhydraten / 7 mg Natrium / 12 g vezels. Per boterham gebruik je ongeveer 15 g jam.
Prijs per pot: € 3,50

Ter vergelijking

Gewone jam gebruikt voor 2200 g fruit 2200 g suiker. Dit recept bevat voor 2200 g fruit slechts 350 g suiker omdat er door de geleipoeder (pectine) minder suiker nodig is.

Tip 1

Zorg dat alle fruit goed rijp en sappig is.

Tip 2

Geleipoeder is verkrijgbaar in het suikerschap van de supermarkt.

Variatietip

Voeg tijdens het koken van de jam smaakmakers als kaneel, kardemom, anijs of reepjes chilipeper toe. Ook verse kruiden (bijv. tijm, basilicum of munt) zijn heerlijk om toe te voegen; voeg deze pas toe na het koken van de jam.

  

Sluit de enquête