Soepen

Bloemkoolsoep met hazelnoten en krokante salie (VEGA)

Bloemkoolsoep met hazelnoten en krokante salie (VEGA)Voorgerecht voor 8 personen

  • 1 bloemkool
  • 2 sjalotten
  • 6 el olijfolie
  • 2 lt groentebouillon (bij voorkeur minder zout)
  • 50 g hazelnoten
  • 16-24 salieblaadjes
  • 250 ml kookroom light
  • staafmixer

 

  1. Verwijder de bladeren van de bloemkool. Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de stronk in stukjes. Snipper de sjalotten.
  2. Verhit in een soeppan 2 el olijfolie. Fruit de sjalot 1 min. Schep de bloemkool erdoor. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook de soep in 15 min. zachtjes gaar.
  3. Hak de hazelnoten grof. Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten goudbruin en schud ze op een bord.
  4. Pureer de soep van het vuur met de staafmixer. Voeg de kookroom toe en verwarm de soep nog 2 min. Breng op smaak met peper. Schenk intussen de laatste 4 el olijfolie in de koekenpan. Bak de salieblaadjes in 1-2 min. knapperig. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  5. Schep de soep in 8 kommen en garneer met de hazelnoten en krokante salieblaadjes.

Bereiding: 25 minuten

Per persoon: 185 kcal / 16 g vet / 4 g eiwit / 6 g koolhydraten / 1100 mg natrium* / 3 g vezels
Prijs per persoon: € 1,00

*Dit recept is berekend met gewone bouillon en bevat relatief veel natrium. Minder natrium gebruiken? Maak de soep dan met natriumarme bouillon.

Tip

Ook lekker in een soep zonder vlees of vis is grof gehakt ei.

Instructies voor 4, 6, 10, 12 en 16 personen:

  • 4 personen: Halveer bovenstaand recept.
  • 6 personen: Neem bovenstaand recept. Een restje soep is de volgende dag ook lekker voor de lunch of als amuse- of borrelsoepje.
  • 10 personen: Neem bovenstaand recept en serveer een kleinere portie soep in feestelijke (wijn) glazen. Zet nog wat schaaltjes met volkoren stokbrood op tafel.
  • 12 personen: Verdubbel bovenstaand recept en serveer de soep in 1 of 2 soepterrines zodat iedereen aan tafel zich zelf (royaal) kan bedienen. Zet de hazelnoten en salie in kleine schaaltjes erbij.
  • 16 personen: Verdubbel bovenstaand recept.

Aanmelden nieuwsbrief