Soepen

Bloemkoolsoep met Hollandse garnalen en kervel

Bloemkoolsoep met Hollandse garnalen en kervelVoorgerecht voor 8 personen

  • 1 bloemkool
  • 2 sjalotten
  • 2 el olijfolie
  • 2 lt groentebouillon (bij voorkeur minder zout)
  • 250 ml kookroom light
  • 200 g Hollandse garnalen
  • 3 takjes kervel
  • roze peperbessen of molen met zwarte peper
  • staafmixer

 

  1. Verwijder de bladeren van de bloemkool. Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de stronk in stukjes. Snipper de sjalotten.
  2. Verhit in een soeppan de olijfolie. Fruit de sjalot 1 min. Schep de bloemkool erdoor. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook de soep in 15 min. zachtjes gaar.
  3. Pureer de soep van het vuur met de staafmixer. Voeg de kookroom toe en verwarm de soep nog 1-2 min. Breng op smaak met peper.
  4. Schep de soep in 8 kommen en garneer met de garnalen, een beetje kervel en gekneusde roze peperbessen of gemalen zwarte peper.

Bereiding: 25 minuten
Per persoon: 130 kcal / 8 g vet / 8 g eiwit / 6 g koolhydraten / 1340 mg natrium* / 2,5 g vezels

Prijs per persoon: € 1,50
*Dit recept is berekend met gewone bouillon en bevat relatief veel natrium. Minder natrium gebruiken? Maak de soep dan met natriumarme bouillon.

Variatietip

De garnalen kunnen ook vervangen worden door gerookte zalmsnippers.

Tip

Maak de soep 2-3 dagen eerder (zonder de room) en bewaar afgedekt in de koelkast. Een paar weken van tevoren maken kan ook, vries de soep dan in. Voeg de room bij het verwarmen pas toe.

Instructies voor 4, 6, 10, 12 en 16 personen:

  • 4 personen: Halveer bovenstaand recept.
  • 6 personen: Neem bovenstaand recept. Een restje soep is de volgende dag ook lekker voor de lunch of als amuse- of borrelsoepje.
  • 10 personen: Neem bovenstaand recept en serveer een kleinere portie soep in feestelijke (wijn))glazen. Zet nog wat schaaltjes met volkoren stokbrood op tafel.
  • 12 personen: Verdubbel bovenstaand recept en serveer de soep in 1 of 2 soepterrines zodat iedereen aan tafel zich zelf (royaal) kan bedienen. Zet de garnalen en kervel in kleine schaaltjes erbij.
  • 16 personen: Verdubbel bovenstaand recept.

Aanmelden nieuwsbrief