Zo kom je makkelijk in beweging

Nick Smeets, projectleider Welzijn & Verzuim Maastricht UMC+, weet hoe je makkelijk in beweging komt. Hier lees je hoe.

Als het gaat om bewegen, hoef je aan geen enkele norm te voldoen om toch al goed bezig te zijn. Begin gewoon met wat kleine dingen. Breng vandaag eens je pauze niet zittend door, maar maak een kleine wandeling met collega’s. Of doorbreek je werk thuis met iets huishoudelijks als stofzuigen of grasmaaien. Dan heb je je lichaam al een heel groot plezier gedaan ten opzichte van een normale dag. Je bent niet meteen gezond, maar het helpt je om je leefstijl te veranderen, omdat je bewust bezig bent. We leven immers veelal op gewoonte en rituelen.

Die zijn moeilijk te doorbreken en worden vaak uitgelokt door de omgeving. Probeer daar eens iets aan te veranderen, al ga je maar thuis op een andere plek aan tafel zitten. Of leg de broodplank waarvan je elke dag je lunch eet eens buiten in de tuin, zodat je even naar buiten moet voor je lunch.

Heel belangrijk is het afwisselen van houdingen, ook als je zit. De beste houding is de volgende houding. Eigenlijk zou je niet langer dan tien minuten in dezelfde houding moeten zitten. Een perfect afgestelde werkplek is dus eigenlijk niet zo top, want je voelt minder de neiging om op te staan als je lekker zit. Het klinkt raar, maar je kunt beter tien minuten in een arbo-verantwoorde houding zitten en dan tien minuten niet, dan twintig minuten in die verantwoorde houding.

Pauzesoftware op je computer of een horloge dat een seintje geeft als je lang zit, kunnen helpen hier actiever mee om te gaan. Zelf sta ik altijd even op en draai met mijn schouders als ik een lange mail heb getypt. Dan kan ik er weer fris tegenaan. Dit gesprek voer ik staand, dat helpt ook. Vanaf nu iedere tien minuten van houding wisselen is misschien wat ambitieus. Maar elk goed begin is het halve werk!

Nick Smeets,
projectleider Welzijn & Verzuim Maastricht UMC+

Ook interessant

Nick Smeets, coördinator MUMC+ sport en beweegt

Heel belangrijk is het afwisselen van houdingen, ook als je zit.

Zo kom je makkelijk in beweging
Sluit de enquête