Recept voor Hollandse appeltaart

VOOR 8 PERSONEN

Bereiding: 30 minuten + wachten 30 minuten + oven 45 minuten
Per persoon: 394 kcal / 22,1 g vet / 5,9 g eiwit / 53,6 g koolhydraten / 23 mg natrium / 3,4 g vezels
Prijs per persoon: € 1,00

  • 300 g bloem
  • 200 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 100 g Splenda stevia (suikervervanger)
  • 2 eieren
  • 800 g friszoete handappels, bijv. jonagold
  • 75 g abrikozenjam met minder suiker of met zoetstoffen
  • ½ tl gemalen kaneel
  • Keukenmachine of mixer, vershoudfolie, ingevette springvorm (20-22 cm ø), bakpapier
  1. Kneed in de keukenmachine of met de mixer van de bloem, de boter, 75 g stevia en 1 ei een soepel deeg. Vorm er een bal van en laat het deeg verpakt in vershoudfolie 30 min. op een koele plek rusten.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes van 1 cm. Schep de appelpartjes om met de jam, de kaneel en de laatste 25 g stevia.
  3. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Rol twee derde van het deeg uit tot een ronde lap van 30 cm en bekleed er de bodem en de rand van de vorm mee. Vul de taartbodem zo compact mogelijk met het appelmengsel.
  4. Rol de rest van het deeg ook uit tot een ronde lap en snijd er repen van. Leg met de repen een vlechtwerk op de appeltaart. Druk de repen op de deegrand. Klop het laatste ei los. Bestrijk het deeg dun met een beetje losgeklopt ei.
  5. Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 min. goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.

Handig!

Maak een dubbele portie deeg, dan ben je voor een volgende taart zó klaar. Het deeg kun je maximaal drie maanden in de diepvries bewaren. Laat het deeg in de koelkast langzaam ontdooien, voeg eventueel een beetje extra bloem toe als het deeg erg plakt.

Sluit de enquête