Gezondere variant fastfood-recept: knollenfriet met pastinaakmayo (VEGA)
- 400 g pastinaken
- 400 g knolselderij
- 400 g koolraap
- 2 el olijfolie
- 2 tl halfvolle mayonaise
- bakplaat bekleed met bakpapier, staafmixer
- Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Snijd 100 g van de pastinaak, schil en snijd dit in blokjes. Kook de pastinaak in een bodem water zonder zout in 15 min. gaar.
- Boen de resterende 300 g pastinaak schoon en snijd in 'frieten' van 1 cm. Schil de knolselderij en koolraap en snijd eveneens in frieten van 1 cm. Meng de groenten op de bakplaat met de olijfolie en spreid in één laag uit. Bestrooi met het zeezout.
- Rooster de frieten in de voorverwarmde oven in 15-20 min. goudbruin. Giet intussen de gekookte pastinaak af en pureer met de staafmixer. Laat de pastinaakpuree afkoelen.
- Meng pastinaakpuree met de mayonaise en eventueel een beetje water tot een smeuïge 'mayonaise'. Serveer de pastinaakmayo met de knollenfriet.
Bereiding: 20 minuten
Oven: 15-20 minuten
Per persoon: 122 kcal / 8 g vet / 3 g eiwit / 8 g koolhydraten / 159 mg Natrium / 4 g vezels
Ter vergelijking: een reguliere portie friet (150 gram) met mayonaise (25 gram) bevat 628 kcal / 40 g vet / 7 g eiwit / 58 g koolhydraten / 132 mg Natrium / 5 g vezels. Overigens is een portie friet bij de frituur doorgaans veel meer dan 150 gram. Met de portiegrootte kun je dus ook het aantal calorieën beperken.
Prijs per persoon: € 0,75
Variatietip
Schep voor kruidige friet de groenten halverwege de oventijd om met kerriepoeder, gemalen komijn en/of een beetje chilipoeder