Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Salades, voorgerechten & bijgerechten

Gezondere variant fastfood-recept: knollenfriet met pastinaakmayo (VEGA)

knollenfriet met pastinaakmayo
Vegetarisch bijgerecht voor 4 personen

  • 400 g pastinaken
  • 400 g knolselderij
  • 400 g koolraap
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl halfvolle mayonaise
  • bakplaat bekleed met bakpapier, staafmixer
  1. Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Snijd 100 g van de pastinaak, schil en snijd dit in blokjes. Kook de pastinaak in een bodem water zonder zout in 15 min. gaar.
  2. Boen de resterende 300 g pastinaak schoon en snijd in 'frieten' van 1 cm. Schil de knolselderij en koolraap en snijd eveneens in frieten van 1 cm. Meng de groenten op de bakplaat met de olijfolie en spreid in één laag uit. Bestrooi met het zeezout.
  3. Rooster de frieten in de voorverwarmde oven in 15-20 min. goudbruin. Giet intussen de gekookte pastinaak af en pureer met de staafmixer. Laat de pastinaakpuree afkoelen.
  4. Meng pastinaakpuree met de mayonaise en eventueel een beetje water tot een smeuïge 'mayonaise'. Serveer de pastinaakmayo met de knollenfriet.

Bereiding: 20 minuten
Oven: 15-20 minuten

Per persoon: 122 kcal / 8 g vet / 3 g eiwit / 8 g koolhydraten / 159 mg Natrium / 4 g vezels

Ter vergelijking: een reguliere portie friet (150 gram) met mayonaise (25 gram) bevat 628 kcal / 40 g vet / 7 g eiwit / 58 g koolhydraten / 132 mg Natrium / 5 g vezels. Overigens is een portie friet bij de frituur doorgaans veel meer dan 150 gram. Met de portiegrootte kun je dus ook het aantal calorieën beperken.

Prijs per persoon: € 0,75

Variatietip

Schep voor kruidige friet de groenten halverwege de oventijd om met kerriepoeder, gemalen komijn en/of een beetje chilipoeder

Verantwoord fastfood
Meer gezondere varianten van fastfood-recepten

Sluit de enquête