Rooster de sneetjes brood in de broodrooster of grillpan goudbruin en krokant. Halveer intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd in dunne partjes.
Wrijf het geroosterde brood in met het snijvlak van de knoflook en leg de bruschette op 4 borden.
Beleg de bruschette met de peer en parmaham. Bestrooi met de rucola en de amandelen. Schaaf er wat Parmezaanse kaas over en besprenkel desgewenst met een beetje extra vierge olijfolie.
Bereiden: 15 minuten
Per persoon: 130 kcal / 5 g vet / 7 g eiwit / 13 g koolhydraten / 330 mg natrium / 2 g vezels Prijs per persoon: € 1,25
Variatietip Vervang de parmaham door gerookte makreelfilet.
Kalkoenbouillon met pastinaak en verse kruiden
Tussengerecht voor 4 personen
2 kippenbouillontabletten met minder zout
200 g kalkoenfilet (aan een stuk)
100 g pastinaak, geschild en in kleine blokjes
3 el fijngehakte verse kruiden, bijv. peterselie, kervel, bieslook
Voorbereiden (1-2 dagen van tevoren)
Breng in de bouillontabletten met 1 liter water de kalkoenfilet aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep afgedekt 30 min. trekken.
Neem de bouillon van het vuur en laat afkoelen. Bewaar de bouillon op een koele plek.
Bereiden
Neem de kalkoenfilet uit de bouillon. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Verdeel intussen de kalkoenfilet in kleine stukjes (zie tip).
Doe de kalkoenfilet met de blokjes pastinaak bij de bouillon en kook 4 min., totdat de pastinaak beetgaar is.
Voeg de kruiden toe en breng de bouillon op smaak met peper. Schep de bouillon in 4 diepe borden.
Per persoon: 90 kcal / 4 g vet / 11 g eiwit / 2 g koolhydraten / 1120 mg natrium / 1 g vezels Prijs per persoon: € 1,20
Tip Bewaar desgewenst de helft van de kalkoen voor minisandwiches bij de kerstborrel.
Notenquinoa met gegrilde paprika, waterkers en rosbief
Hoofdgerecht voor 4 personen
200 g volkoren quinoa
2 zoete rode puntpaprika's, in dunne reepjes
4 el olijfolie
50 g ongezouten noten, grofgehakt
300 g rosbief, op kamertemperatuur
1 rode ui, fijngesnipperd
½ bosje waterkers, harde steeltjes verwijderd
grillpan
Voorbereiden (1-2 dagen van tevoren)
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de paprika om met 1 el olijfolie.
Verhit de grillpan. Gril de paprika al omscheppend in 4-5 min. beetgaar. Rooster in een droge koekenpan de noten goudbruin. Schud ze op een bord en laat afkoelen.
Bereiden
Verhit in een braadpan 2 el olijfolie. Bestrooi de rosbief met zout en peper. Bak het vlees in 15-20 min. bruin en vanbinnen rosé of naar wens gaar. Laat de rosbief in aluminiumfolie 5 min. rusten.
Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui 1 min. Schep de quinoa met de gegrilde paprika erdoor en verwarm 4 min. op laag vuur. Snijd intussen de waterkers grof en meng met de noten en peper naar smaak door de quinoa.
Snijd het vlees in dunne plakken. Schep de quinoa op 4 borden en leg de rosbief erbij.
Voorbereiden: 15 minuten Bereiden: 25 minuten
Per persoon: 460 kcal / 20 g vet / 26 g eiwit / 40 g koolhydraten / 85 mg natrium / 3 g vezels Prijs per persoon: € 2,75
Tip De quinoa is op kamertemperatuur als salade ook een heerlijk brunchgerecht. Voeg eventueel wat grof verkruimelde feta toe.
Yoghurtpavlova met granaatappel en pistache
Nagerecht voor 4 personen
2 eiwitten
25 g suiker
25 g poedersuiker
100 ml Griekse yoghurt 0% vet
100 g granaatappelpitjes
2 el ongezouten pistachenoten, grofgehakt
2-3 tl vloeibare honing
mixer, bakplaat bekleed met bakpapier
Voorbereiden (1 dag van tevoren)
Verwarm de oven voor tot 100 ºC. Klop in een vetvrije kom met de mixer de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken. Voeg de suiker toe en klop totdat het eiwit helemaal stijf is en glanst. Spatel de poedersuiker door het eiwitschuim.
Schep op de bakplaat van het eiwitschuim bergjes van 6 cm ø en druk ze met de achterkant van een lepel plat.
Bak het eiwitschuim 2 uur in de voorverwarmde oven. Schakel de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen. Bewaar de meringues in een luchtdichte trommel.
Bereiden
Leg vlak voor het serveren de meringues op 4 borden. Verdeel er de yoghurt over. Bestrooi met de granaatappelpitjes en de pistachenoten. Maak de pavlova's af met een straaltje honing.
Maastricht UMC+ offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who
may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations,
which may result in incorrect or misleading translations. Maastricht UMC+ is not responsible for any
translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of
or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on
our web site do so at their own risk.