vakantiegevoel mindfulness
Foto iStock
Mindful staat voor met je aandacht helemaal in het hier en nu zijn. Je geen zorgen maken om wat er is gebeurd, kán gebeuren of aan de hand zou kunnen zijn, dat geeft alleen maar stress. "Mensen die zich trainen om in het hier en nu te leven", legt psycholoog Marieke Wichers van de vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van Maastricht UMC+ uit, ervaren minder stress. "Dat blijkt uit onderzoek onder mensen met depressieve klachten. Mensen die een mindfulness-training hebben gedaan, beperken de niet-leuke zaken tot dat specifieke moment. Ze laten zich er niet door meeslepen en kunnen genieten van dingen die ze voorheen niet eens zagen."

Na mindfulness volgt eigenlijk nog een stap: je motivatie om leuke dingen op te zoeken. Psycholoog Marieke Wichers vertelt waarom dit belangrijk is: "Je gevoel van motivatie kan bijvoorbeeld verminderen in de winter. Wie niet voldoende daglicht krijgt, kan zich down gaan voelen. Zo kunnen depressieve mensen wel van iets genieten, maar trekken ze niet de conclusie dat ze dat leuke een keer moeten herhalen om zich beter te voelen. Als jij merkt dat je in het najaar te futloos bent om iets te gaan ondernemen, doe het dan toch! Als je weet wat je leuk vindt, ga het doen, ook al roept je lichaam nog zo hard dat je lekker op de bank moet blijven liggen."

Tips van psycholoog Marieke Wichers:

  • Plan een weekendje weg of spreek af met vrienden
  • Kijk vooruit en maak plannen voor je volgende vakantie
  • Een lichtlamp of in de winter naar een zonnige locatie gaan, kan helpen om je goed te blijven voelen
  • Slaap voldoende:slaaptekort is ook een boosdoener, als het gaat om stress. Wie dat vakantiegevoel wil vasthouden, moet voldoende slapen. "De voorafgaande nacht voorspelt hoe je emoties de dag erop zullen zijn. Hoe minder slaap, hoe minder lekker je je overdag voelt. Chronisch slaaptekort kan zelfs tot depressies leiden. Dus: sleep yourself happy." Tips voor een gezonde nachtrust

Oefen jezelf mindful

Om mindful te worden, hoef je niet per se een training buiten de deur te volgen. Op internet zijn ook oefeningen te vinden: handleidingen, geluidsfragmenten voor je MP3-speler en YouTube-filmpjes. Een paar tips:

Sluit de enquête